Eerste elftal

FC Twente komt eigen grenzen tegen: "Moet het nodige gebeuren"

FC Twente komt eigen grenzen tegen: "Moet het nodige gebeuren"

Toen Paul van der Kraan in april 2019 algemeen directeur van FC Twente werd, speelde de club nog in de Keuken Kampioen Divisie. We zijn nog geen vijf jaar verder en inmiddels is FC Twente weer een subtopper in de eredivisie, die de afgelopen twee jaar Europees voetbal behaalde en momenteel derde staat in de eredivisie. In het financiële en sportieve succes van de laatste jaren heeft Van der Kraan, die per 1 februari het stokje overdraagt aan Dominique Scholten, een groot aandeel gehad.

De 70-jarige algemeen directeur kijkt tevreden terug op de laatste jaren. "We hebben stappen gemaakt, behoorlijke stappen, maar we zijn er nog lang niet", zegt hij bij de Nieuwjaarsreceptie van FC Twente. "De stappen die je maakt, meet je aan een heleboel dingen af: de publieke belangstelling, we zijn uitverkocht, de commerciële kant gaat goed. Je kunt heel veel noemen, maar het belangrijkste is natuurlijk het veld", waarmee Van der Kraan doelt op de sportieve prestaties.

"Toen ik begon speelden we in de KKD, nu spelen we in de top. Ik ben meestal geneigd te zeggen subtop, maar als je derde staat, is dat toch wel de top van de eredivisie. Dat is fantastisch. Alleen we moeten wel met ons allen realiseren dat we écht aan het overpresteren zijn. Dit is nog niet normaal. Ik kom al heel veel mensen tegen, iedereen vindt het al normaal dat we derde staan. We presteren fantastisch, doen het geweldig, maar we moeten het verder onderbouwen en meer structuur geven. Er ligt een hele mooie uitdaging voor Dominique. Als dat gelukt is, kun je het ook nog uitbouwen."

Wat zijn op de korte termijn de belangrijkste stappen die moeten worden genomen om verder te groeien? "We zitten tegen de grenzen van de inkomsten aan. Alles is uitverkocht. We moeten gaan kijken welke commerciële mogelijkheden we kunnen ontwikkelen. Daar hebben we wat ideeën voor. Het meest populaire idee zal wel de prijsstijgingen zijn die we door kunnen voeren, maar daar praten we vanavond verder niet over. Dat gaan we niet doen."

"We zijn aan het kijken naar een tweede ring LED-boarding, we zijn aan het kijken of we de sponsorpiramide wat anders kunnen inrichten. We moeten wel stappen zetten, want als dit het is voor de komende jaren, ga je achteruit. Je moet je blijven ontwikkelen. Dat is in mijn ogen heel belangrijk. Daar ligt ook de grootste opgave voor de komende jaren. Hoe zorg je ervoor dat je je inkomsten, die nu veertig miljoen zijn, brengt vijftig, zestig miljoen? Ik denk zelfs dat er zeventig miljoen inzit, maar dan moet er wel het nodige gebeuren", besluit Van der Kraan.

Stadionuitbreiding?

De gedachten zullen bij veel supporters naar de uitbreiding van het stadion gaan. "Dat is een van de dingen die aan de orde moet komen. Dat doe je niet één, twee, drie, daar heb je een goede voorbereidingstijd voor nodig. Je moet kijken naar het hele traject van de vergunningen, wat moet je daarvoor doen? In ons geval moet je ook kijken: hoe kom je aan de gelden om dat te kunnen realiseren?"

"We zijn er langzaam maar zeker over aan het nadenken. Je praat wel over 10.000, 12.000 plaatsen, dat is behoorlijk wat. Er moet behoorlijk wat voor gebeuren, ook infrastructureel, maar het biedt wel kansen voor de club. Dan praat je toch echt wel over vijf, zes, zeven jaar, voordat je dat concreet kunt maken. Voor de kortere termijn denk ik dat de mooiste stap zou zijn dat je groepsfase Europees voetbal gaat spelen. Dan maak je weer een enorme stap, waardoor je verder kunt bouwen", besluit Van der Kraan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties