Eerste elftal

FC Twente verbaast analisten en ontvangt snoeiharde kritiek

FC Twente verbaast analisten en ontvangt snoeiharde kritiek

FC Twente leed zondagmiddag een totaal onnodige nederlaag op bezoek bij Ajax. De Tukkers speelden een draak van een tweede helft en lieten zich aan de kant zetten door Ajax. 'Schandalig', zo noemde een pissige Daan Rots de nederlaag. Met die uitspraak zijn analisten Tijmen van Wissing en Jan van Staa het roerend eens.

"Ik vond dat Daan Rots het na afloop prima verwoordde", zegt Van Wissing bij De Oottribune van RTV Oost. "Je kunt heel makkelijk zeggen: 'Dat waren weer een paar provincialen in de hoofdstad', maar dat gevoel bekroop me in de tweede helft toch wel een beetje. In de eerste helft had Twente eerst een soort afwachtende houding. Daarna roken ze de angst bij Ajax, hadden ze de grip en scoorden ze een geweldige treffer. Maar wat er in de tweede helft gebeurde..."

John van 't Schip deed een wijziging in de rust. Hij ging 4-3-3 spelen waarbij Kenneth Taylor doorschoof naar het middenveld. Jan van Staa begrijpt niet dat FC Twente hier zo zwak op reageerde. "Als je gewoon even nadenkt. Het is rust, je staat 0-1 achter als Ajax zijnde, die krijgen op de donder en gaan wat veranderen. Dan gaat het fysieke meespelen, gaat het publiek zich een beetje roeren en komt die storm even. Dat je dat in de eerste fase even op moet vangen (begrijp ik wel, red.), maar ze vergaten zelf te voetballen. Het was alleen maar tegenhouden en dan kan je erop wachten. Regeer en Salah-Eddine maken beginnersfouten, onvoorstelbaar."

Van Wissing is het eens met zijn collega. "Het waren hele domme overtredingen, maar het was wel heel terecht dat Twente werd afgestraft. Je krijgt gewoon de loon van de angst. Die hele houding van Twente... Je moet gewoon het lef hebben. Je ziet de twijfel toeslaan, onbegrijpelijk. Er was een fluitconcert in de rust. Als je Ajax een keer pijn kon doen, was het gisteren. En welke spelers blijven dan overeind? Unnerstall altijd en het centrum, Hilgers en Pröpper, vond ik goed. Maar Smal had weer een paar keer slordig balverlies en ik vond Eiting, Vlap en Steijn tegenvallen. Je hebt níks te verliezen, je staat acht punten voor."

"Het gaat mij met name om het balbezit", zegt Van Staa. "Je had de flair en de druk naar voren niet. Wat was het strijdplan dan? In het begin was het ook laag tempo, balbezit, breed, terug, controle. Dan scoor je een geweldig doelpunt en hoop je dat ze doordrukken, maar de tweede helft was er geen agressie naar voren tot de laatste tien minuten. Onvoorstelbaar. Dan haal je in één keer je niveau weer en kan je zomaar weer 2-2 maken als je die bal een beetje goed teruglegt. Maar het was er de tweede helft gewoon niet, het was ondermaats."

"FC Twente is de nummer drie van Nederland. Je wilt Europees gaan spelen. Dit zijn de podia waar je op gaat spelen. Dan móét je overeind blijven", zegt Van Staa. Van Wissing haakt in. "Dan wil je ook een houding hebben waarin je laat zien dat je de nummer drie van Nederland bent. Je bent nu de nummer drie omdat Ajax het laat afweten dit seizoen, maar straal dan ook iets uit van flair. Dit was niet het Twente dat we dit seizoen hebben gezien. Dit was een laf Twente. Normaal heeft Oosting het altijd over een dapper Twente. Nou, dat hebben we gisteren niet gezien."

Van Staa had dat graag wel gezien. "Als je naar de ArenA gaat, je weet waar je terechtkomt, staat voor en moet nog een helftje spelen, dan moet je toch meer uitstralen als de nummer drie zijnde. Dat hebben we niet gezien", besluit de oud-trainer van FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties