Hoe doet FC Twente het dit seizoen tegen de topploegen?

Voor FC Twente staat er vanavond weer een heerlijke kraker op het programma. De Tukkers gaan op bezoek bij eredivisiekoploper PSV, dat haar eerste zestien competitiewedstrijden van het seizoen won. Voor FC Twente is het weer een mooie uitdaging om zich te meten met een topploeg. Hoe ging dat tot dusver eigenlijk dit seizoen?

Fenerbahce

De eerste topploeg waar FC Twente dit seizoen tegen speelde, was Fenerbahce. Op bezoek in Istanbul kende FC Twente een hele sterke eerste helft, waarin het het eerste half uur eigenlijk gewoon de betere ploeg was en zelfs op een 0-1 voorsprong kwam. Bij een 1-1 stand pakte Youri Regeer vlak voor rust echter een directe rode kaart, waardoor de wedstrijd op zijn kop stond. In de tweede helft ging het catastrofaal mis. Het werd uiteindelijk maar liefst 5-1 voor Fenerbahce.

In de returnwedstrijd speelde FC Twente geweldig, maar beloonde het zichzelf niet. De ploeg was de betere van de twee en met een beetje geluk had een comeback er misschien zelfs nog wel ingezeten, maar uiteindelijk werd met 0-1 verloren door een benutte penalty van Edin Dzeko.

Er werd dus tweemaal verloren, maar de conclusie van dit tweeluik was zeker niet negatief: elf man van FC Twente bood uitstekend partij tegen de Turkse ploeg, die na FC Twente nog wedstrijd na wedstrijd wist te winnen. Momenteel staat Fenerbahce eerste in de competitie met veertien overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag. Daarmee staat het in punten gelijk met aartsrivaal Galatasaray. In de Conference League is 'Fener' eerste geworden in een poule met Ludogorets Razgrad, FC Nordsjaelland en Spartak Trnava met twaalf punten.

Ajax en Feyenoord

Het Ajax dat op 17 september De Grolsch Veste bezocht, kunnen we nauwelijks een topploeg noemen. Desondanks is en blijft het Ajax en benoemen we de 3-1 overwinning toch. Ruim een maand later kwam er wel een topclub met een elftal in topvorm naar Enschede: Feyenoord kwam net uit een knappe Champions League-overwinning tegen Lazio SS. De vele lof die de Rotterdammers daarna kregen, werd de kop ingedrukt door FC Twente: Feyenoord werd met 2-1 verslagen in een wedstrijd die de supporters nog lang zullen herinneren.

PSV

Iets minder dan een maand later kwam de tegenstander van vanavond op bezoek. Dat liep een stuk minder positief af: Mees Hilgers pakte in de 25e minuut een domme rode kaart. PSV bleek te sterk voor het tiental van FC Twente en won met 0-3. FC Twente begon die wedstrijd nog zwak, maar kwam tot de rode kaart steeds beter in de wedstrijd.

Geheel nieuwe uitdaging

De wedstrijden tegen de traditionele top drie zijn dit seizoen tot dusver allemaal thuis gespeeld, met wisselend succes. De enige echte uitwedstrijd tegen een topploeg die FC Twente dit seizoen speelde, was in Istanbul tegen Fenerbahce. Die wedstrijd verliep tot de rode kaart eigenlijk heel goed, dus FC Twente kan daar positieve dingen uithalen. Het duel in Turkije is echter alweer vier maanden geleden. PSV-uit is dan ook een hele nieuwe uitdaging voor de ploeg van trainer Joseph Oosting. En dat zal een flinke uitdaging worden: PSV verloor in het jaar 2023 nog geen enkele thuiswedstrijd. Het is aan FC Twente om daar in de laatste wedstrijd verandering in te brengen.

Voorspel PSV - FC Twente en win onze voetbalpool! (resultaat na 90 minuten)

Appgebruikers kunnen voorspellen via deze link.