Eerste elftal

'Huzarenstukje' bij FC Twente: "Paradoxaal genoeg een van de gezondste clubs van Nederland"

'Huzarenstukje' bij FC Twente: "Paradoxaal genoeg een van de gezondste clubs van Nederland"

FC Twente maakte de jaarcijfers van het seizoen 2022-2023 vrijdagochtend bekend. De club verwachtte over het seizoen een nettoverlies van één miljoen euro, maar boekte uiteindelijk een nettowinst van maar liefst vijf miljoen euro. Daarnaast steeg de omzet ten opzichte van het voorafgaande seizoen met ruim 47 procent van 26,9 miljoen euro naar 39,6 miljoen euro. Lees hier meer over de financiële cijfers van FC Twente.

"Dit is wel heel bijzonder als je nagaat dat deze club in 2019 nog gepromoveerd is naar de eredivisie", zegt clubwatcher Leon ten Voorde bij de podcast De Warming-Up van TC Tubantia. "Ze hebben natuurlijk nog steeds die schuldenlast die ze met zich meedragen, maar het zijn veel langlopende schulden. Er moet natuurlijk nog steeds jaarlijks veel afgelost worden."

"Maar ondertussen zijn ze wel aan het bouwen aan de andere kant. Vijf miljoen winst, omzet gestegen naar ruim 39 miljoen, dat zijn toch wel hele bijzondere getallen voor een club als Twente", vertelt Ten Voorde. Op het Financial Rating Systeem (FRS) van de KNVB scoort FC Twente 40 van de 40 punten. Vorig seizoen wisten van alle bvo's in Nederland alleen Go Ahead Eagles en FC Groningen die score te bereiken.

"Dat klinkt heel gek. Ondanks dat ze nog een enorme schuldenlast hebben, zijn ze tegelijkertijd paradoxaal genoeg een van de gezondste clubs van Nederland in de dagelijkse huishouding. Er is wel een huzarenstukje verricht in Enschede", aldus Ten Vorde.

Gemeentegeld

Veel supporters van andere clubs praten nog steeds over de hoge bedragen die FC Twente in het verleden van de gemeente Enschede kreeg. "Ik heb een tijdje geleden een ranglijst gezien van gemeentes die hun voetbalclubs hebben gesteund qua bedragen. Daar is FC Twente gewoon een hele sobere middenmoter in. Den Haag staat vanuit het verleden volgens mij bovenaan. Elke club heeft financiële steun gekregen van de gemeente. Heracles heet niet voor niets Heracles Almelo, dat had ook een reden om dat eraan te liëren. Ik praat het daarmee niet goed, maar die steun is er in elke stad altijd geweest", zegt de clubwatcher.

Wat gaat FC Twente met het geld doen?

Wat gaat FC Twente doen met de vijf miljoen euro nettowinst? "Dinsdag krijgen we tekst en uitleg bij de jaarcijfers. Dan zal ik deze vraag stellen aan Paul van der Kraan. Je moet niet vergeten dat FC Twente het stadion in eigen beheer heeft. Ze zijn bezig met onderhoud en ze zijn bezig om het stadion nog duurzamer te maken. Dat kost heel veel geld", besluit Ten Voorde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties