Eerste elftal

Jans beseft: "FC Twente kan naar niveau AZ, maar dat kost heel veel tijd"

Jans beseft: "FC Twente kan naar niveau AZ, maar dat kost heel veel tijd"

FC Twente is in potentie de vierde club van Nederland, maar op dit moment is AZ qua totale voetbalorganisatie nog wat verder. De Alkmaarders zijn financieel gezond en hebben de jeugdopleiding uitstekend voor elkaar. Jong AZ staat negende in de KKD, terwijl de Onder 19 FC Barcelona en Real Madrid met dikke overwinningen uitschakelt in de UEFA Youth League.

Het zal dus nog wel even duren voordat FC Twente in de totale voetbalorganisatie verder is dan AZ, beseft ook trainer Ron Jans. "FC Twente heeft als club stappen gemaakt", vertelt de oefenmeester in gesprek met TC Tubantia. "Maar de basis onder de club moet dusdanig goed zijn, dat je bepaalde prestaties het gehele seizoen kunt volhouden. En daar moet nog verder aan gewerkt worden."

"AZ bewijst dit al jaren. Dat heeft met de opleiding te maken, de financiën, transferopbrengsten, het spelen in de KKD met Jong AZ. Als je kijkt naar de prestaties van hun jeugd in de Youth League. Ze winnen met 4-0 van Real Madrid, met 3-0 van Barcelona en met 5-0 van Frankfurt. AZ is over de laatste tien jaar de voorbeeldclub van Nederland. Daar kun je met FC Twente wel naartoe groeien, maar dat kost heel veel tijd en daar heb je de goede mensen voor nodig", aldus Jans.

De trainer weet ook dat FC Twente genoeg potentie heeft om AZ voorbij te streven in de toekomst. "Onze plus is: kijk hoe het hier leeft, de damp slaat er bij een thuiswedstrijd af. Bijna al onze wedstrijden in De Grolsch Veste waren aantrekkelijk en als wij ons niveau halen, heeft iedereen het lastig in Enschede. De entourage bij AZ is mooi, maar bij Twente fantastisch", besluit 64-jarige trainer.

FC Twente komt van ver, maar doet het uitstekend. De club lost de lopende schulden keurig af, wil het transferbudget geleidelijk verhogen en heeft ook oog voor jeugd. De jeugdopleiding is voor de nieuwe technisch directeur Arnold Bruggink een van de belangrijke pijlers, zo gaf hij onlangs aan (zie bovenstaand artikel).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties