Eerste elftal

'Kans op stevige sanctie van UEFA groot': Wat zijn de mogelijke straffen voor FC Twente?

'Kans op stevige sanctie van UEFA groot': Wat zijn de mogelijke straffen voor FC Twente?

De UEFA deelt nog geen straffen uit naar aanleiding van de rellen na de wedstrijd tussen FC Twente en Hammarby IF. De Europese voetbalbond is in afwachting van de rapporten van de clubs en scheidsrechter John Brooks over wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder kan nog niet vertellen hoe dit afgehandeld gaat worden, maar 'de kans op een stevige sanctie is groot'. Waar moeten we dan aan denken?

Boete: Ongetwijfeld

De meestvoorkomende straf is een geldboete. FC Twente kreeg vorig jaar een boete van 55.000 euro vanwege gegooide drinkbekers en het bezet houden van de trappen bij de thuiswedstrijd tegen ACF Fiorentina. Voor ongeregeldheden na de thuiswedstrijd tegen West Ham United van afgelopen mei kreeg AZ deze week een boete van 50.000 euro. FC Twente zal ongetwijfeld ook een boete krijgen.

(Voorwaardelijk) wedstrijd(en) zonder publiek: Zou kunnen

Echter dreigen er nog zwaardere straffen. Door ongeregeldheden moest Feyenoord het vorig seizoen al één wedstrijd doen zonder een deel van het publiek en bij PSV blijven bij de eerste Champions League-wedstrijd 851 plaatsen leeg op de Oosttribune, waar de fanatieke aanhang van de Eindhovenaren is gevestigd.

Een dergelijke sanctie kan echter ook voorwaardelijk zijn. AZ kreeg deze week voor eerder genoemde ongeregeldheden een voorwaardelijke straf van één Europese wedstrijd achter gesloten deuren, met een proeftijd van twee jaar. Dit houdt in dat AZ de komende twee jaar niet nog een keer flink over de schreef moet gaan, want dan kan een wedstrijd zonder publiek zomaar werkelijkheid worden.

Uitsluiting van deelname aan toernooien: Zeer onwaarschijnlijk

De zwaarste sanctie is dat FC Twente wordt uitgesloten van deelname aan de Europese toernooien. Deze straf geeft de UEFA echter zelden. Het toeval wil dat dit donderdag nog wel gebeurde. De Europese voetbalbond sloot Juventus uit van deelname aan de Conference League wegens het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Echter stuurde de advocaat van Juventus aan op deze sanctie, omdat de Italiaanse grootmacht helemaal geen trek heeft in deelname aan de Conference League en liever volgend jaar wel deelneemt aan de Champions League.

Het overtreden van Financial Fair Play-regels is vaak de reden van uitsluiting van deelname aan de Europese competitie. In 2016 werd Galatasaray wegens deze reden ook uitgesloten, net als AC Milan in 2018. Manchester City en AC Milan kregen niet zo lang geleden ook deze sanctie opgelegd, maar deze werd in beide gevallen geseponeerd nadat de clubs in beroep gingen. Uitsluiting vanwege geweld gebeurt tegenwoordig zelden. FC Twente hoeft hier zeer waarschijnlijk dan ook niet voor te vrezen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties