Eerste elftal

KNVB gaat homospreekkoren anders aanpakken, wellicht meer stakingen

KNVB gaat homospreekkoren anders aanpakken, wellicht meer stakingen

De KNVB komt dit jaar nog met een nieuw beleid over hoe te handelen bij antihomospreekkoren in voetbalstadions. Eerder dit seizoen was er al veel doen rondom homospreekkoren in De Grolsch Veste bij de wedstrijd FC Twente - FC Groningen in de LBHTIQ+-week. Onlangs werd PSV-speler Xavi Simons op bezoek bij Spakenburg tijdens de wedstrijd uitgescholden voor 'homo' via een liedje.

"Het komt al decennialang voor", zegt KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen in gesprek met RTL Nieuws over de spreekkoren. "Dit kun je dan ook niet van de één op andere dag tegengaan. Maar we zijn hier nu wel over in gesprek."

De nationale voetbalbond is sinds twee maanden in gesprek met onder meer eredivisieclubs, supportersverenigingen van verschillende clubs en burgemeesters. Een van de maatregelen die 'op tafel ligt', is wedstrijden staken bij antihomospreekkoren. "Dit besluit gaat altijd in overleg met heel veel partijen, daar is draagvlak voor nodig. Zo'n besluit willen we dus goed en gezamenlijk nemen", aldus Paulsen. Dit jaar zal de KNVB de knoop doorhakken en komt het met een nieuwe aanpak wat betreft de spreekkoren, zo laat Paulsen weten aan RTL Nieuws.

Van belangenorganisatie voor de LHBTIQ+-community COC Nederland had dit al veel eerder geregeld mogen worden. "Wij dringen hier al jaren op aan", zegt woordvoerder Philip Tijsma. "En bovendien is er wel beleid - gelukkig maar - bij racistische of antisemitische spreekkoren. Waarom is dat er dan nog steeds niet bij antihomospreekkoren? Dit had gisteren al geregeld moeten zijn."

Eerder kwam de KNVB al met maatregelen over het gooien van voorwerpen op het veld en het betreden van het veld door één of meerdere personen uit het publiek. Lees deze maatregelen in onderstaand artikel.

Poll

Ben jij voor of tegen meer stakingen bij antihomospreekkoren?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties