Eerste elftal

KNVB komt met versoepelende maatregel inzake staken wedstrijden

KNVB komt met versoepelende maatregel inzake staken wedstrijden

Na het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax van afgelopen april, waarbij Ajacied Davy Klaassen een flinke hoofdwond opliep door een vanuit het thuispubliek gegooide aansteker, was de KNVB er klaar mee. De voetbalbond kwam met aangescherpte maatregelen wat betreft het gooien van voorwerpen op het veld.

Bij één voorwerp dat op het veld belandde, werd de wedstrijd gelijk stilgelegd. Als het nog een keer zou gebeuren, zou de wedstrijd zelfs definitief gestaakt worden. Dit laatste gebeurde ook als bij de eerste keer al een speler of scheidsrechter werd geraakt. Bij een duel van FC Twente ging het één keer mis: de thuiswedstrijd tegen NEC Nijmegen lag even stil door een beker bier die vanuit Vak-P op het veld werd gegooid na een doelpunt.

Er was veel kritiek op de maatregelen. Zo zou een vreugdebiertje dat op het veld belandt moeten kunnen en geef je supporters zo te veel directe macht over het staken van een voetbalwedstrijd, iets wat we bij FC Groningen - Ajax zagen. Daar kwamen de supporters van de thuisploeg naar de wedstrijd met maar één doel: de wedstrijd definitief staken. Dit gebeurde al binnen tien minuten.

De KNVB is in gesprek gegaan met verschillende partijen en heeft de maatregelen een beetje versoepeld door middel van een nieuwe regel. Als iemand iets op het veld gooit en deze supporter wordt gepakt en uit het stadion verwijderd, dan telt het incident niet meer mee in de stappen richting het definitief staken van de wedstrijd, zo valt te lezen op de website van de KNVB. Lees het gehele statement van de voetbalbond hieronder.

"Na verschillende incidenten waarbij spelers en scheidsrechters zijn bekogeld of geslagen, zijn op 6 april extra maatregelen genomen puur gericht op de veiligheid op het veld. Sindsdien zijn er 153 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, waarvan er drie definitief zijn gestaakt op grond van deze maatregelen. Er zijn geen spelers of scheidsrechters meer gewond geraakt."

"Na de competitie heeft het competitiebestuur betaald voetbal de maatregelen geëvalueerd met de VVCS, CBV, BSBV, het Supporterscollectief Nederland en de werkgroep wedstrijdorganisatie. De maatregelen werden unaniem gesteund, met als resultaat dat ze worden gecontinueerd met één aanpassing: als een persoon die iets op het veld gooit direct wordt gepakt en verwijderd, dan telt dit niet meer mee in de stappen naar het definitief staken van de wedstrijd", besluit de KNVB.

Poll

Een goede nieuwe regel van de KNVB?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties