Eerste elftal

Kopzorgen voor Oosting: Vierde 'domme' rode kaart is een teken aan de wand

Kopzorgen voor Oosting: Vierde 'domme' rode kaart is een teken aan de wand

De competitie is achttien wedstrijden onderweg en inmiddels heeft FC Twente drie rode kaarten moeten incasseren. Dit betekent dat de ploeg tot nu toe gemiddeld elke zesde wedstrijden eindigt met tien man. Ook in de voorrondes van de Conference League was het raak. Uit bij Fenerbahce was het Regeer die het veld vroegtijdig moest verlaten. Het is een probleem dat aangepakt moet worden wil FC Twente niet nog meer onnodige punten laten liggen in de strijd om de derde plek.

Na Regeer was het Sadílek die uit bij FC Utrecht totaal onnodig op het middenveld zijn tweede gele en vervolgens rode kaart pakte. Vervolgens was het de beurt aan Hilgers die een einde had kunnen maken aan de carrière van Hirving Lozano. De laatste kwam zaterdag dus op naam van Bruns. Ter vergelijking. De teller staat dit seizoen in de competitie al op drie rode kaarten. Dat is na iets meer dan een half seizoen net zoveel als de afgelopen twee seizoenen samen. In het jaargang 2022-2023 kreeg alleen Cerny uit bij Feyenoord rood. In het seizoen 2021-2022 waren het er twee. Ilic uit bij Cambuur en wederom Sadílek uit bij FC Utrecht.

In Nijmegen kwam Bruns op het middenveld met een gestrekt been en de noppen naar voren in op zijn tegenstander. Met dat been raakte hij gelukkig niets, maar met zijn andere been nam hij zijn tegenstander mee. Was het een diep rode kaart? Nee, dat niet. Van den Kerkhof gaf Bruns geel, maar werd daarna door de VAR naar de kant geroepen. Na het zien van de beelden trok hij de gele kaart in en toonde Bruns de rode kaart. De meningen zijn nog altijd verdeeld, maar Bruns gaf de VAR aanleiding om in te grijpen. Tegenwoordig hoef je een speler niet per se te raken om rood te krijgen.

De aftocht van de Almeloër was veelzeggend. Er was geen trainer die hem opving aan de zijlijn. Iedereen bleef zitten in de dug-out en gunden de jonge verdediger geen blik. Na afloop was Michel Vlap duidelijk. "Ik ben een aanvallend ingestelde speler, dus ik kom zelden in dit soort situaties, maar waarom laat je een speler soms niet gewoon lopen?", aldus de invaller tegenover Ten Voorde van de Tubantia. Ook de clubwatcher maakt zich onderhand zorgen over de vele rode kaarten.

"Je kunt niet zeggen dat FC Twente een ongedisciplineerd elftal heeft dat wekelijks de rand van het toelaatbare overschrijdt. Al die acties lijken eerder op overcompensatie van vooral jonge spelers. Als je dat al voor de vierde keer nekt in een half jaar tijd, dan is dat een teken aan de wand. Slim manoeuvreren, het aanvoelen van het moment, de situatie en een wedstrijd is ook een kwaliteit. FC Twente was zaterdag met een man minder weliswaar gevaarlijker dan met elf spelers, maar de reparatiewerkzaamheden werden door eigen toedoen weer eens bemoeilijkt. En dan te bedenken dat Bruns speelde naar aanleiding van een zeer onhandige gele kaart van Robin Pröpper tegen AZ. De kwaal van FC Twente is na een paar praatsessies nog niet verholpen." Maar wat is dan wel de oplossing? Aan Oosting en zijn staf om hiermee aan de gang te gaan, want op Utrecht na (gelijkspel), werden alle wedstrijden met tien man verloren.

Opinie: Is er een onderliggend probleem met betrekking tot de vele rode kaarten of is het puur toeval en pakt het allemaal net even verkeerd uit bij FC Twente?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties