Eerste elftal

Laatse keer in GelreDome? Vitesse dreigt licentie te verliezen

Laatse keer in GelreDome? Vitesse dreigt licentie te verliezen

Speelt FC Twente vanavond voor de laatste keer in het GelreDome? Dit is geen ondenkbaar scenario. De reden is dat Vitesse de huurovereenkomst van het stadion in 2018 uit onvrede heeft opgezegd. De verbintenis loopt tot 1 oktober van dit jaar. Komt er geen oplossing dan heeft de club geen stadion en komt ook het voortbestaan in gevaar.

Vitesse ligt al jaren overhoop met de eigenaar van het GelreDome Michael van de Kuit van Nedstede. De club moet jaarlijks een bedrag van 1,85 miljoen euro overmaken en vindt dit al jaren teveel. De club ging in gesprek over een huurverlaging, maar de eigenaar weigerde medewerking te verlenen. In 2018 besloot Vitesse over te gaan tot een opmerkelijke actie. Als dwangmiddel werd het contract opgezegd. Een keuze die vijf jaar later wel eens grote gevolgen kan gaan hebben.

Volgens de licentievoorwaarden van de KNVB moet een club uiterlijk in februari aan kunnen tonen dat het een speellocatie heeft voor het komende seizoen. Omdat Vitesse het huurcontract heeft opgezegd, heeft het op 1 oktober van dit jaar geen speellocatie meer. In dat geval kan de licentiecommissie niets anders dan de licentie intrekken.

Kort geding

De club is een rechtszaak gestart tegen Michael van de Kuit, maar de uitslag wordt niet verwacht voor 1 oktober. Veel te laat voor Vitesse dat daarom heeft besloten om een kort geding aan te spannen. De club hoopt op deze manier goedkeuring te krijgen om ook na 1 oktober nog in het GelreDome te mogen spelen. Lukt dat niet, dan is Vitesse nog niet per direct haar licentie kwijt. Er is nog een alternatief.

Clubs mogen uitwijken naar andere stadions. Dit deed onder andere AZ toen een deel van het dak was ingestort en de dakconstructie moest worden vervangen. AZ speelde de competitiewedstrijden in het stadion van ADO Den Haag. Ook week het uit naar Enschede voor het Europese treffen met Antwerp FC.

Overname Vitesse

Saillant detail is dat de eigenaar van het GelreDome de club over wilde nemen toen de Russische eigenaar Valeri Ojf door de oorlog besloot afstand te nemen van de Vitesse. Zover kwam het niet, want de club ging in zee met de Amerikaan Coley Parry.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties