Eerste elftal

Megadeal voor FC Twente: Aflossing 15.700.000 euro schuld bij gemeente binnen 15 jaar

Megadeal voor FC Twente: Aflossing 15.700.000 euro schuld bij gemeente binnen 15 jaar

Sinds de start van het seizoen 2021-2022 zijn er 96 eredivisiewedstrijden gespeeld. Hierin pakte FC Twente 189 punten, AZ pakte er 180. Toch kijkt FC Twente op naar AZ: in Alkmaar zijn ze financieel een stuk verder dan in Enschede. Een doel van FC Twente is dan ook om op dat vlak meer aansluiting te vinden bij AZ. Daar wordt binnenkort een grote stap ingezet.

In 2019 maakten FC Twente en de gemeente Enschede een herstructureringsplan, nadat de gemeente in 2015 al goed was voor een garantstelling van 32 miljoen euro. Er werd een lening van zeventien miljoen euro - waarvan negen miljoen 'achtergesteld', wat inhoudt dat dat deel van de lening bij een faillissement niet opeisbaar was - en een garantstelling van 8,5 miljoen euro verstrekt. Daarnaast kwam er een NTO-regeling: FC Twente moest in het vervolg een deel van de netto transferopbrengsten afstaan aan de gemeente.

FC Twente wilde echter tot nieuwe afspraken komen en was tijdenlang in gesprek met de gemeente over een nieuwe regeling. Ze zijn onlangs tot nieuwe afspraken gekomen, waarmee het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede akkoord is gegaan. Als de gemeenteraad later dit voorjaar ook akkoord gaat, kunnen de nieuwe afspraken in werking treden. Maar wat houden deze afspraken precies in?

De achtergestelde lening is omgezet naar een echte lening. Dit gaat om een bedrag van 5,2 miljoen euro, zo meldt 1Twente. Daarnaast gaat de NTO-regeling eraf. FC Twente gaat in het vervolg geen delen van transferopbrengsten meer afstaan aan de gemeente, maar gaat een jaarlijks bedrag aflossen. Hiermee loopt FC Twente niet meer het risico dat het veel geld moet afdragen bij uitgaande transfers die veel geld opleveren.

15,7 miljoen euro

Als de gemeenteraad akkoord gaat, heeft FC Twente nog een schuld van 15,7 miljoen euro bij de gemeente Enschede, zo meldt 1Twente. De schuld bestaat uit de omgezette lening ter waarde van 5,2 miljoen euro, 4,5 miljoen euro als het resterende deel van een lening voor (ver)bouw van het stadion en het restant van de garantstelling uit 2019 (6,0 van de 8,5 miljoen euro is daarvan nog over).

Als de gemeenteraad van Enschede akkoord gaat met de nieuwe afspraken tussen het college van B&W en FC Twente, is de gemeente aan het einde van 2024 nog voor 15,7 miljoen euro verbonden aan FC Twente. Het gaat hiermee om de in dit artikel benoemde aangepaste lening van bijna 5,2 miljoen euro, het resterende deel van een lening voor (ver)bouw van het stadion (4,5 miljoen) en het restant van een garantstelling uit 2019 (6 miljoen). De schulden van 15,7 miljoen euro zullen binnen vijftien jaar worden afgelost.

"Uitdagingen blijven groot"

Het betekent een enorme financiële boost voor FC Twente. "Desalniettemin blijven de sportieve en financiële uitdagingen blijkens de meerjarenbegroting tot en met het seizoen 2026/2027 nog steeds groot", schrijft algemeen directeur Dominique Scholten in een brief aan de gemeente. Daarbij wijst Scholten op een schuld van 4,9 miljoen euro aan de Belastingdienst 'als gevolg van uitstel betaling loon- en omzetbelasting' tijdens de coronaperiode, weet 1Twente.

Megadeal

Toch betekenen de nieuwe afspraken een megadeal voor FC Twente. Het geld dat wordt verdiend met uitgaande transfers blijft voor een aanzienlijk groter deel van FC Twente. De club kan bijvoorbeeld kijken naar de personeelskostenratio, het percentage van de omzet dat naar salarissen gaat, waarmee het qua salarishuis richting het niveau van AZ zou kunnen stijgen. De personeelskostenratio is in Enschede nu 40 procent, terwijl die in Alkmaar 65 procent is. Ook kan FC Twente een groter deel van de transferopbrengsten herinvesteren in nieuwe spelers.

Klik hier om de brief van FC Twente aan de gemeenteraad te lezen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties