Eerste elftal

"Op dat terrein behoort Smal in de eredivisie tot de buitencategorie"

"Op dat terrein behoort Smal in de eredivisie tot de buitencategorie"

Vorig seizoen werd Gijs Smal uitgeroepen tot de Speler van het Seizoen van FC Twente. De 26-jarige back blonk uit met zijn fantastische passes en vele assists met zijn sublieme linkerbeen. Dit seizoen heeft Smal wat meer moeite, al laten de cijfers zien dat de vleugelverdediger nog altijd een uitmuntende passer is.

Martijn Krabbendam en Pieter Zwart van Voetbal International doken in de cijfers van Smal. "Vorig seizoen is hij de Eredivisie-verdediger geweest die het vaakst ploeggenoten heeft bereikt in het laatste gedeelte van het veld. Zoals hij vanuit de defensie ook de meeste kansen gecreëerd heeft uit open spel", constateren zij.

"Dat Smal dit seizoen niet bovenaan staat in deze klassementen, komt mede doordat hij aan het begin van het seizoen flink wat wedstrijden gemist heeft." Daarom wordt er gekeken naar de statistieken per negentig minuten. "Per negentig minuten bereiken slechts twee verdedigers vaker medespelers in de laatste derde van het veld: Jordan Teze en Olivier Boscagli. Qua gecreëerde kansen uit open spel staat Smal gecorrigeerd op speeltijd achtste. Bij Feyenoord overlegt alleen Quilindschy Hartman betere cijfers op dat vlak."

"Dit soort cijfers illustreren de grootste kwaliteit van Smal: door zijn spelinzicht blinkt hij uit als passer. Hij heeft een bijzonder goed oog voor ploeggenoten die vrijlopen tussen de linies. Daarnaast bedient Smal ook makkelijk aanvallers met slimme ballen achter de laatste lijn van de tegenstander. Op die manier versnelt hij de opbouw. Op het terrein van progressieve passes behoort Smal in de eredivisie tot de buitencategorie", aldus Krabbendam en Zwart.

Zwakke punten

"De goede data van Smal zullen ook bij buitenlandse clubs uit de computer gerold zijn. Waarom hij dan toch niet opgepikt is? Waarschijnlijk is dat behalve door een blessure in de transferperiode te verklaren door zijn defensieve kwetsbaarheid. Smal is een back in de geest van Daley Blind: hij moet het hebben van zijn bijdrage in balbezit."

"Smal mist explosiviteit. Al in zijn periode bij Volendam krijgt hij extra trainingen op fysiek gebied voorgeschoteld om sneller te worden. Toch is hij nog altijd geen sprintkanon. Zeker op de eerste meters komt Smal vaak moeizaam op gang, wat onhandig is voor een speler die vaak tegenover rappe buitenspelers staat."

"Zeker tegen linksbenige vleugelaanvallers - die Smal kunnen passeren over zijn zwakkere rechterbeen - oogt de huidige linksachter van Twente vaak kwetsbaar. Hij verdedigt vaak op grote afstand van zijn directe tegenstander, in de hoop dat ploeggenoten hem komen helpen. Het resultaat van die tactiek: Smal zet minder tackles in dan vorig seizoen, maar noteert een veel hoger succespercentage", besluiten Krabbendam en Zwart.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties