Eerste elftal

Politie dreigt met afgelastingen wedstrijden: 'Veiligheid gaat voor gastvrijheid'

Politie dreigt met afgelastingen wedstrijden: 'Veiligheid gaat voor gastvrijheid'

Bureau Bake heeft in opdracht van de politie een onderzoeksrapport gepresenteerd. De profielen van ruim 500 'moderne' hooligans werden geanalyseerd en tientallen gespecialiseerde agenten die met hooligans van doen hebben werden gesproken. De kern van de boodschap: niet gastvrijheid, maar veiligheid moet de topprioriteit worden bij voetbalclubs. En als het niet veilig kan, dan geen wedstrijd. Clubs moeten zelf een hoop meer gaan investeren in veiligheid, zo is de conclusie.

"Je hebt fans, je hebt fanatieke fans, je hebt hooligans en je hebt ultra’s", legt Frank Paauw, politiecommissaris van Amsterdam, uit in gesprek met het Algemeen Dagblad. Paauw is binnen de Nationale Politie verantwoordelijk voor de portefeuille Voetbalgeweld en Veiligheid. "Het gaat veel minder om clubliefde. Ze komen ook niet meer in clubkleuren, maar in het zwart. Het argument 'je dupeert je eigen club', speelt bij die groep soms geen enkele rol. En het lijkt ook wel een beetje of 'iedere club erbij wil horen'. Ik bedoel: zelfs bij Heerenveen , een van de vriendelijkste clubs, zie je het."

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze het heeft over het naleven van vergunningsvoorwaarden voor wedstrijden. Paauw legt uit. "Sommige clubs hebben een doorlopende vergunning, sommige hebben een vergunning per wedstrijd. De vergunning ziet vooral toe op de maatregelen die clubs zélf moeten nemen. Dus als er een wedstrijd gespeeld moet worden en je hebt 450 stewards nodig en je hebt geen 450 stewards, dan kun je die wedstrijd niet spelen. Of met minder mensen in het stadion. Ook minister Yesilgöz deed onlangs al die oproep richting gemeenten waar BVO’s spelen: kom op met het opleggen en naleven van vergunningsvoorwaarden."

Een van de kernpunten van het onderzoek is dat gemeenten de clubs meer moet zien als evenementenorganisator en meer moet beoordelen op de vergunningsvoorwaarden. Dat zal clubs dwingen om te investeren in veiligheid. "Daarbij hoort dat BVO’s die onvoldoende investeren in veiligheid, sancties kunnen verwachten als een verbod op alcoholverkoop, de verplichting tot maatregelen als bijvoorbeeld netten ophangen of het dwingende advies om te investeren in particuliere beveiligers", schrijft Victor Schildkamp in het AD.

Paauw is enthousiast over het onderzoeksrapport. "De ontwikkelingen die gaande zijn: de verzwakking van de veiligheid in de stadions en de opkomst van de nieuwe aanwas hooligans, die los je niet in twee weken even op. Maar met dit rapport geven we de handvatten om het aan te pakken. En er wordt nu ook gewoon mee begonnen. Vrijdagmiddag is er een bestuurlijke conferentie waarin KNVB, justitie, OM, politie, het ministerie en ook het supporterscollectief zitten. En er wordt inderdaad meer druk gelegd op de verantwoordelijkheid van de driehoek (politie, justitie, gemeente) om de maatregelen op te leggen aan de BVO's", besluit de politiecommissaris van Amsterdam. Bekijk hieronder enkele belangrijke punten van het onderzoek.

Belangrijke punten onderzoeksrapport Bureau Bake

  • Veiligheid gaat voor gastvrijheid. Niet veilig? Dan geen wedstrijd.
  • Gemeenten moeten clubs meer zien als evenementenorganisator en meer beoordelen op vergunningsvoorwaarden.
  • Sancties als alcoholverboden en ophangen van netten dreigen bij onvoldoende investeringen in veiligheid.
  • Gemeente kan er via bestuurlijke maatregelen voor zorgen dat hooligans op bepaalde plekken niet meer welkom zijn, zoals een café in de stad.
  • Voorstel om seizoenkaart te koppelen aan ID-kaart, waardoor identiteit relschoppers beter opgespoord kunnen worden.
  • Clubs moeten harde voorwaarden krijgen om in meer en betere stewards te investeren.
  • Bij risicowedstrijden moet een alcoholverbod gaan gelden.
  • Wijkagenten moeten in stadion geplaatst worden, zodat lokale probleemjeugd sneller te herkennen is.
  • Supporters moeten beloond worden voor goed gedrag. Bijvoorbeeld: sneller stadion in mogen, minder controle bij ingaan stadion, voorrang bij kaartverkoop uitwedstrijden en Europese duels.

Opinie: Zijn de maatregelen goed of gaat dit allemaal wat ver? Laat je mening achter in de reacties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties