Eerste elftal

Salarissen stuk lager bij FC Twente dan bij FC Utrecht en AZ ondanks flinke omzetstijging

Salarissen stuk lager bij FC Twente dan bij FC Utrecht en AZ ondanks flinke omzetstijging

Job Gulikers, Willem de Boer en Tom Naberink hebben namens het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem een financiële ranglijst van de eredivisie gemaakt. Het gaat om het seizoen 2021-2022 in vergelijking met het seizoen 2020-2021. We zien dat de omzet van FC Twente is gestegen, maar dat de club alsnog (relatief) een stuk minder uitgeeft aan salarissen dan concurrenten FC Utrecht en AZ.

De omzetcijfers (opbrengsten uit wedstrijddagen, uitzendrechten en commercie bij elkaar opgeteld, dus exclusief transferinkomsten) van FC Twente zijn flink gestegen. In het seizoen 2020-2021 bedroeg de omzet nog 14 miljoen euro, een seizoen later was dit 26,3 miljoen euro (+88%). Daarmee haalde het FC Utrecht in: de omzet van de Domstedelingen bedroeg 14,9 miljoen euro en steeg vorig seizoen naar 24,1 miljoen euro (+62%). AZ blijft beide clubs nog wel flink voor: van 26,4 miljoen euro in het seizoen 2020-2021 naar 35,4 miljoen euro een seizoen later (+34%). Ajax is de absolute koploper van de eredivisie met een stijging van 114,5 miljoen euro naar 189,4 miljoen euro.

Daarnaast steeg ook het eigen vermogen van FC Twente (we praten weer over seizoen 2021-2022 ten opzichte van het seizoen 2020-2021). Deze is van 12,4 miljoen euro gestegen naar 14,5 miljoen euro. AZ loopt wat dat betreft ver voor op FC Twente: de club had vorig seizoen een omzet van 56,5 miljoen euro, 28,6 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. FC Utrecht heeft het minste eigen vermogen van de hele competitie: deze was al -5,6 miljoen euro, maar is -9,5 miljoen euro geworden. Ajax heeft het meeste eigen vermogen: het bedroeg in het seizoen 2021-2022 197,6 miljoen euro.

Salarissen

Technisch directeur van FC Twente Jan Streuer zou graag zien dat club een stap gaat maken in de salarissen die FC Twente betaalt aan haar spelers, om mee te kunnen blijven doen achter de traditionele top drie. De club verhoogt de salarissen wel, maar blijft ook voorzichtig gezien het verleden.

In deze analyse vallen de salarissen binnen personeelskosten. Deze kosten bestaan ook uit lonen aan andere medewerkers, sociale lasten en pensioenlasten, maar salarissen is verreweg het grootste onderdeel van deze kostenpost. FC Twente kende van het seizoen 2020-2021 naar een seizoen later de grootste relatieve stijging van alle clubs die in beide seizoenen actief waren in de eredivisie, namelijk meer dan 36 procent.

De club blijft echter de nummer zeven van de eredivisie op het gebied van personeelskosten, nog best een stuk achter Vitesse en FC Utrecht en al helemaal een eind verwijderd van AZ. Dit zien we terug in de personeelskostenratio, waar de personeelskosten afgezet worden tegenover de omzet. FC Twente had in het seizoen 2021-2022 het één-na-laagste percentage van de hele eredivisie, namelijk 45 procent. Een jaar daarvoor was het nog 62 procent. Ter vergelijking: AZ en FC Utrecht hebben een personeelskostenratio van 71 procent.

Dat FC Twente een veel lagere ratio heeft dan de concurrentie, heeft ook te maken met het verleden en de gevolgen daarvan. De club uit Enschede heeft nog altijd veel schulden om af te lossen en doet dit stelselmatig. Dit betekent wel dat een deel van het geld daar ook heengaat en dat geld dus niet geïnvesteerd kan worden aan salarissen. Daarnaast speelt ook de voorzichtigheid binnen de club een rol, zoals Streuer schetste.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties