Eerste elftal

Samenvatting Fortuna Sittard - FC Twente seizoen 2023-2024 (0-3)

Tijdens de achtste speelronde van de eredivisie ging FC Twente op bezoek bij Fortuna Sittard. Het was de laatste wedstrijd voor de tweede interlandperiode. Het werd uiteindelijk een eenvoudige overwinning voor FC Twente. De Tukkers speelden zelf een sterke wedstrijd, tegenstander Fortuna speelde heel matig. Het werd uiteindelijk 0-3 dankzij doelpunten Manfred Ugalde, Youri Regeer en Ricky van Wolfswinkel.

Binnen één minuut kreeg FC Twente al een grote kans. Ugalde zette goed druk, pakte de bal en legde hem af op Steijn. De aanvallende middenvelder schoot echter hoog over. Na een kwartier spelen was het wel raak. De bal viel gelukkig voor de voeten van Manfred Ugalde, die met links raak schoot: 0-1. Het was de eerste goal van het seizoen voor de 21-jarige spits. Tevens was het de 1.200 eredivisie-uitgoal in de geschiedenis van FC Twente.

De goal was wat gelukkig, maar volledig terecht. FC Twente kreeg meer ruimte dan in de laatste wedstrijden en speelde uitstekend positiespel. Vooral na de openingstreffer had FC Twente de wedstrijd helemaal onder controle. Het was wachten op de 0-2, maar die viel niet. Richting het einde van de eerste helft werd FC Twente wat zwakker, ook al bleef het kansen creëren. Gescoord werd er echter niet meer in de eerste helft. De ruststand was 0-1.

Tweede helft

Vlak na rust viel de 0-2 snel. Youri Regeer ving een afvallende bal op de rand van de zestien op, kreeg alle tijd om te schieten en knalde de bal snoeihard in de kruising. Een prachtig doelpunt van het Johan Cruijff Talent van de Maand september. Vlak daarna was er even vrees dat Fortuna wat terug kon gaan doen via een penalty. De VAR keek lange tijd naar een overtreding van Rots in het strafschopgebied, maar uiteindelijk bleek dat Siovas buitenspel stond. Geen penalty voor Fortuna dus.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders dan in de eerste helft. Fortuna had niets in de melk te brokkelen. FC Twente speelde de wedstrijd rustig uit. Joseph Oosting paste nog enkele wissels toe. Van Wolfswinkel, Taha en Eiting mochten minuten maken. Dit ging ten koste van Ugalde, Rots en Steijn. In de 81e minuut kreeg Fortuna Sittard een rode kaart. Invaller Belkheir kwam met een hooggeheven, gestrekt been in op Unnerstall en kreeg na ingrijpen van de VAR de rode prent van scheidsrechter Van den Kerkhof, die er af en toe overigens een potje van maakte.

In de 84e minuut wisselde FC Twente nog tweemaal. Doelpuntenmaker Regeer verliet het veld voor Van Hoorenbeeck, Pröpper ging eruit voor Mesbahi. De zeventienjarige Juliën Mesbahi maakte daarmee zijn eredivisiedebuut. In de 88e minuut werd het ook nog eens 0-3. Van Wolfswinkel kopte raak uit een vrije trap van Eiting. Het 'Wie goat weer noar huus' klonk luidkeels uit het uitvak. FC Twente neemt de drie punten mee naar Enschede en heeft maar liefst 21 punten gepakt in de eerste acht eredivisiewedstrijden.

Terug naar derde plaats

Eerder op de dag won Feyenoord eenvoudig op bezoek bij PEC Zwolle: 0-2. Daardoor haalden de Rotterdammers zowel AZ als FC Twente in op de ranglijst. AZ won met 1-2 op bezoek bij Ajax en is - in ieder geval voor even - koploper. FC Twente klom weer over Feyenoord en is terug op de derde plaats. Om 16:45 uur komt PSV nog in actie in Rotterdam tegen Sparta.