Samenvatting Sparta - FC Twente Play-offs seizoen 2022-2023 (1-1)

Donderdagavond werd de eerste wedstrijd gespeeld van het tweeluik tussen FC Twente en Sparta. Ron Jans en zijn mannen gingen op bezoek in Rotterdam om daar de strijd aan te gaan met de grootste verrassing van het eredivisieseizoen 2022-2023. FC Twente won niet, maar moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Sparta dacht de overwinning over de streep te trekken, tot Zerrouki in blessuretijd raak kopte (1-1).

Sparta begon fel aan de wedstrijd en zocht direct de aanval. Het leverde gevaar op, maar geen grote kansen. De eerste grote kans was in de 11e minuut voor FC Twente. Het was Cerny die de keeper wilde verrassen in de kort hoek, maar schoot de bal op de buitenkant van de paal. Hoewel Sparta bekend staat om de goede spelhervattingen, was Pleguezuelo dit schijnbaar even vergeten. Hij maakte binnen een minuut twee domme overtredingen op zijn tegenstander en ontving al in de 26e minuut geel. Een minuut later pakte ook Brenet geel na een onhandige overtreding. Even daarna kreeg Eerdhuijzen van Sparta ook geel na een harde overtreding op Vlap die ook zomaar rood op had kunnen opleveren. De VAR besloot echter om niet in te grijpen. Na de gele kaarten werd het steeds rommeliger en eindigde de eerste helft zoals deze begon: 0-0.

Direct na rust gaat het mis bij FC Twente. De ploeg zoekt direct de aanval, maar krijgt in de tegenstoot een strafschop tegen. Het is Cerny die een hele lichte overtreding maakte binnen de eigen zestien en daarvoor werd bestraft. Van Crooij faalde niet en zette de Spartanen op een 1-0 voorsprong. Na de tegentreffer ging FC Twente direct op jacht naar de gelijkmaker, maar kreeg al snel een tweede tegenslag te verwerken. Sadílek kreeg geel en mist daardoor zondag de return in de Grolsch Veste.

FC Twente voerde de druk flink op en de eerste grote kans kwam op naam van Zerrouki. Hij kon uithalen in de zestien, maar schoot de bal zonder overtuiging over. In de 63e minuut besloot Jans zijn eerste wisselmoment te gebruiken. Hij haalde Vlap en Ugalde naar de kant en bracht Steijn en Van Wolfswinkel. FC Twente bleef de bovenliggende partij, maar langzaam werd het meer en meer een knokwedstrijd en kreeg Sparta zelfs de grootste kansen. Brenet had het verdedigend lastig en om een tweede gele kaart te voorkomen werd hij in de 78e minuut gewisseld voor Sampsted. Sparta beperkte zich in de slotfase enkel tot verdedigen, maar slaagde hier niet in. Het was Zerrouki die in de 92e minuut op aangeven van Sadílek toesloeg en de bal met de kop achter Sparta-goalie Olij werkte.

Aanstaande zondag wacht in Enschede de return. De aftrap is dan om 14:30 uur. Danny Makkelie is in een uitverkochte Grolsch Veste de scheidsrechter die de wedstrijd in goede banen moet gaan leiden.

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Brenet (78. Sampsted), Pleguezuelo, Pröpper, Smal, Zerrouki, Sadílek, Vlap (63. Steijn), Cerny, Misidjan en Ugalde (63. Van Wolfswinkel).