Eerste elftal

Statement Vak-P: Stevige kritiek op media, FC Twente en politie n.a.v. Hammarby-rellen

Statement Vak-P: Stevige kritiek op media, FC Twente en politie n.a.v. Hammarby-rellen

Na de wedstrijd tussen FC Twente en Hammarby IF op 27 juli vonden er rellen plaats op de hoofdtribune van FC Twente. Hier werd vervolgens veel over gezegd en geschreven. Vak-P heeft bijna een maand na de gebeurtenissen een uitgebreid statement naar buiten gebracht, waarin het stevige kritiek uitdeelt aan onder andere de media, FC Twente en de politie. Lees het statement van Vak-P hieronder.

ABBA en FC Twente zijn haar onschuld verloren.

Nog flink aan het balen van het bedroevende resultaat van donderdagavond in Istanbul, ondervinden we nog de lasten van Hammarby thuis. Reden voor ons om eens in de pen te klimmen. Er is veel gezegd en geschreven over de gebeurtenissen rondom Hammarby thuis. Ons gedeelte van de tribune, alsmede ons home, moesten dicht voor de thuiswedstrijd tegen Riga. Wij praten het geweld absoluut niet goed, maar vinden het wel ‘fair’ dat eenieder hiervan leert!

De geschiedenis herhaalt zich. Rollebollend gaan de pseudo-experts en journalisten over de schermen en in de kranten naar aanleiding van de ongeregeldheden op de tribune van FC Twente na afloop van de wedstrijd tegen Hammarby. Halve waarheden en onwaarden worden uitgewisseld alsof men jarenlang ervaring heeft op veiligheidsgebied, ondanks dat ze nog nooit bij de politie of op een veiligheidsafdeling van een professionele voetbalclub gewerkt hebben. Onder leiding van de ‘goed’ ingelichte nieuwsbrenger Tijmen van Wissing kwam er zelfs een speciale tv uitzending over de gebeurtenissen.

Diezelfde Van Wissing meende nu serieus de locoburgemeester, de politie en FC Twente de maat te moeten nemen, waarbij hij wel voorzichtig was met laatstgenoemde, omdat de gratis parkeerplaats, bitterballen en drank niet gemist kunnen worden wanneer hij tijdens wedstrijden zijn mening over alles mag verkondigen.

Tevens hebben we kunnen ‘genieten’ van een heuse thriller in de Tubantia. De heksenjacht op de gevaarlijke hooligans dankzij de invallen van de politie bij de verdachten thuis. Uitvoerig in woord en beeld in de krant en online gezet. Privacy telt niet voor de voetbal supporter. Pure sensatie journalistiek vanuit de Tubantia, en idioot dat de politie (die toch altijd manschappen te kort kwam??) zo groots uitpakt. Mensen uit huizen halen met alle toeters en bellen, doe je met terroristen en moordenaars. Makkelijk scoren om de echte problematiek (lees criminaliteit) maar te kunnen negeren. Wij nemen aan dat Ter Bogt maandagmorgen weer mee mag om iemand van z’n bed te lichten die tijdens het uitgaan geweld heeft toegepast. We smullen nu al van het verhaal.

Cliches vlogen je in de media om de oren. Zoals ‘de zwartste dag in de geschiedenis van FC Twente’. Nou, wij kunnen donkerdere dagen opsommen. Denk alleen al aan de degradatie, het faillissement of de steekpartij voorafgaand aan een wedstrijd van FC Twente, waarbij 1 Twente supporter kwam te overlijden.

Het gebruiken van cliches gebeurde ook op andere plekken. De wedstrijd is nog niet afgelopen of partijen leggen de schuldvraag op tafel en benoemen dan ook maar gelijk de schuldige. Tot het moment van de rellen op Vak 116 had de politie het, zowel op woensdag als donderdag, uitstekend voor elkaar. Ze hebben hiervoor zelfs oude bekende Arjan Derksen van stal gehaald. De politieman die het stuk schreef voor de burgemeester waardoor het supportershome van Vak-P in 2017 lang werd gesloten en naderhand werd teruggedraaid door de rechter omdat er geen strafbare feiten gepleegd waren. Geleerd uit het verleden en met nieuwe tools (drones, intelligente camera’s en het uitwisselen van informatie met de Zweden en hotels in onze regio) waren ze de supportersgroepen telkens een stap voor. Ook de gemeente Enschede heeft geleerd van het debacle van vorig jaar tegen de Italianen van Fiorentina. De genomen maatregelen zorgden voor rust in Enschede alsmede in Hengelo. Die kritiek van de media snappen we dus niet.

Het grootste verwijt is de samenwerking tussen FC Twente en de politie in het stadion. Tussen clubs en politie is afgesproken dat clubs in hun eigen stadion verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de politie in de openbare ruimte. Behalve wanneer de situatie zo dreigend is of uit de hand gelopen is dat clubs het niet meer aankunnen, zal er assistentie gevraagd worden van de politie. Wat je vanaf de tribune zag, is dat er geen steward op dat vak aanwezig was en zich ook niet met de ongeregeldheden bemoeiden. Dat mag je van ongetrainde mensen bij dit soort ongeregeldheden overigens ook niet verwachten.

Wat nog erger is, was het niveau van de ingehuurde beveiligers. Slechts twee of drie beveiligers probeerden nog iets te doen, maar vluchtten al snel de skyboxen in. En daar ligt nu de kernvraag: Is de hulpvraag tijdig gesteld? Wat heeft FC Twente daar voorafgaand zelf aan gedaan? Volgens berichten in de krant van een verslaggever van de Tubantia (hee daar zijn ze weer) die twee dagen had meegelopen met de politie, was er tijdens de wedstrijd al het verzoek aan de Zweedse club gedaan om hun supporters te manen zich te gedragen zoals dat op een hoofdtribune en als gast hoort. Hier werd geen gehoor aan gegeven door de Zweden.

Dan is de vraag wat was daarna het plan? Want als de club en politie deze groep hebben gespot, dan hebben de supporters van FC Twente dat ook. In een gezamenlijke app met de supportersverenigingen werd FC Twente al in de eerste helft duidelijke gemaakt dat hier iets aan gedaan moest worden. FC Twente gaf aan stappen te ondernemen of te willen ondernemen tegen deze groep Zweden, maar is dat wel eens gebeurd?

En dan is het toch raar dat je uit de woorden van politiechef Derksen moet opmaken dat ze op enig moment niet wisten waar de Twente-groep was gebleven. Terwijl er duidelijk uit de mond van een andere politiemedewerker in de krant geciteerd wordt ‘dat iedereen moet oppassen omdat de capuchons op gaan’. Dan volg je ze toch? Dit roept allerlei vragen op. Werden de ‘capuchons’ wel of niet door de politie gevolgd? Wie spreekt er de waarheid? Wie houdt wie hier voor de gek? Onze ervaring leert dat leugens snel gebruikt worden om het eigen straatje schoon te vegen.

Hoe de capuchons op de hoofdtribune kwamen, was duidelijk. Op alle camera’s kon je zien dat alle poorten tien minuten voor einde wedstrijd al geopend waren om supporters de vrije doorgang naar huis te geven. En dus kun je ook door diezelfde poort naar binnen. En dan komt er nog een mooi stukje ‘window dressing’: De politie betrad pas na zes minuten het stadion om in te grijpen. Waarom toen pas? Omdat het protocol tien minuten voorschrijft? Omdat ze eerst nog bij elkaar moeten komen voor de briefing? Laat ons niet lachen. Als je weet dat er zoveel spanning heerst op de hoofdtribune, dan sta je paraat om gelijk in te grijpen. Dat is jullie taak en doe je dat niet, dan ben je die taak niet waard.

En laten we over de Zweden kort zijn. Op de vele foto’s die de afgelopen weken te zien waren, is duidelijk zichtbaar dat het allesbehalve allemaal sponsoren waren. Ze hielden zich niet stil bij de minuut stilte (al hadden wij er persoonlijk voor gekozen om die bij de eerste thuiswedstrijd te houden) en bleven staan voor hun stoelen, waarbij ze andere supporters rechts van hen het zicht belemmerden. Twente deed hier niets aan. Ook was er doorlopend interactie met de Hammarby-supporters in het uitvak en deden ze vrolijk met de gezangen mee. Toen de ongeregeldheden begonnen, waren er ook vele Zweden die enthousiast meededen. Nee, dit waren voor een deel echt geen vriendelijke, respectvolle mensen uit het land van ABBA.

Ondertussen vallen de eerste brieven met lokale stadionverboden bij verschillende adressen op de mat en worden er supporters van huis opgehaald, die overigens diezelfde avond allemaal weer thuis waren. Een staaltje communistische propaganda van de politie. Waar het blijkbaar in is om bij voetbal gerelateerde werkzaamheden een journalist te laten meelopen. Poetin kan er nog wat van leren. Nog voordat er überhaupt een onderzoek is afgerond, trekt Twente aan de rem en deelt middels een schrijven stadionverboden uit. Lees wel: voorlopige lokale stadionverboden. Er is nog helemaal niets zeker over of deze geldig dan wel terecht zijn, simpelweg omdat het bewijs nog niet geleverd is. Maar FC Twente zet dit middel in omdat het onderzoek van de politie en justitie traag verloopt en men geen gedoe wil hebben voor de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe.

Tevens neemt dit de druk van de buitenwacht weg. Wie heeft het er nu nog over in diezelfde media? Niet erg redelijk als het nog volkomen onduidelijk is of iemand terecht een stadionverbod mag worden opgelegd, want hoe kun je iemand de toegang tot het stadion weigeren als je niet weet of diegene echt iets heeft gedaan? Het verwijt dat de supporters in de brief gemaakt wordt, is omschreven als “dat u zich mogelijk schuldig heeft gemaakt…”. Het is de vraag of dat zomaar mag en of zo’n dergelijke ingrijpende maatregel juridisch houdbaar is. Wij voelen ons verplicht dit juridisch te laten uitzoeken.

De club doet dit allemaal om te laten zien dat ze er bovenop zitten. Het was slimmer en veel beter geweest wanneer ze dit al tijdens de wedstrijd tegen die Zweden hadden gedaan. Hiermee willen wij niks goed praten, maar ook Twente mag zichzelf heel goed in de spiegel aankijken. Er is wel een intern onderzoek door een onafhankelijk bureau aangekondigd, maar wij kennen deze ‘interne’ onderzoeken wel. Die waaien net zo hard over als een goede zomerstorm.

Gelukkig voor burgemeester Bleker, de stad Enschede en FC Twente werden we niet gekoppeld aan Eintracht Frankfurt (was dan Nederland op slot gegaan?), maar aan Fenerbahçe uit Istanbul. Een club met een fanatieke aanhang, zowel binnen als buiten Turkije. Voor Twente de reden om de thuisvakken die onder het uitvak liggen (122/123/124) dicht te laten i.v.m. veiligheid en de overige kaarten fors duurder te maken zodat er in ieder geval geen omzetderving is. U komt en betaald immers toch wel. Door je alvast in te dekken tegen eigen falen, is dit een maatregel die we absoluut niet begrijpen.

Hoe kun je je eigen, loyale supporters straffen door ze niet op hun eigen plek te laten zitten en tegelijkertijd je andere supporters een forse prijsverhoging van soms wel 50% te laten betalen? Dat is voor ons als supportersvereniging ontoelaatbaar en we vragen ons ook ernstig af in hoeverre fans wel belangrijk zijn voor de club. En dan bedoelen we niet de lofzang rondom de fantastische sfeer in ons stadion, de uitverkochte uitvakken of de sfeeracties die we in elk supportersblaadje lezen.

En waar laat je deze 1500 man plaats nemen als alle andere supporters hun eigen plek innemen. Dan heb je een tekort en verban je deze mensen uit het stadion Is een dubbele rij beveiligers op de onderste rijen van het uitvak niet voldoende om de veiligheid van de onderliggende vakken te garanderen?

Inmiddels is duidelijk geworden dat het 'probleem' zichzelf heeft opgelost en komen ze bij Twente goed weg. Er mogen geen fans van Fenerbahçe naar de wedstrijd komen. Nu kunnen de kaarten verkocht worden aan Twente supporters. We nemen daarom ook gemakshalve maar even aan dat de prijzen naar beneden zullen gaan om de trouwe aanhang tegemoet te komen? Wij staan er trouwens niet raar van te kijken als er toch een heleboel Turkse supporters in het stadion zitten. Benieuwd hoe men daar weer mee omgaat. Wij weten het antwoord wel….

Wij willen (nogmaals) duidelijk maken dat wij het geweld wat op de tribunes heeft plaatsgevonden niet goed praten. De reden dat we dit stuk naar buiten brengen is dat er op vele vlakken grote fouten zijn gemaakt. De uitkomsten hiervan (lees de gebeurtenissen op de tribune) hadden in onze ogen makkelijk voorkomen kunnen worden! Daarom zijn we, nogmaals, enorm benieuwd naar de uitkomsten van het zogenaamde onderzoek.
Echter wordt er alleen naar de supporters gewezen en ontspringen de beleidsbepalers, de handhavers en de club opnieuw de dans. In hoeverre is dat allemaal nog houdbaar?

Durf ook verantwoordelijkheid te nemen, en niet alles weg te schuiven! Ga het gesprek aan!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties