Eerste elftal

Terugblik 2022: 2.200 Tukkers vieren feest in Florence

Terugblik 2022: 2.200 Tukkers vieren feest in Florence

Voor het eerst in acht jaar tijd mocht FC Twente afgelopen zomer eindelijk weer Europa in. Door het behalen van de vierde plek in de eredivisie mochten de Tukkers gaan spelen in de derde voorronde van de Conference League. Daarin kwam het het Servische FK Cukaricki tegen. De Serviërs werden met maar liefst 7-2 over twee wedstrijden aan de kant gezet. In de play-offs stond een iets moeilijker, maar wel een prachtig affiche op het programma: Het Italiaanse ACF Fiorentina.

Nadat bekend werd dat FC Twente naar Florence mocht om tegen Fiorentina te gaan spelen, was al snel duidelijk dat er veel Tukkers naar Toscane zouden afreizen. Men reisde op verschillende manieren. De één ging met de auto en maakte er een mooie vakantie van, de ander vloog op en neer. Uiteindelijk waren er op de wedstrijddag maar liefst 2.200 Tukkers in Florence.

De avond ervoor begon het feest al in de historische binnenstad. Op verschillende terrasjes werd er veel gezongen en zat de stemming er al lekker in. De overige mensen op het terras wisten niet wat ze meemaakten. Noord-Ieren, Amerikanen, Italianen... Allemaal keken ze hun ogen uit. Uiteindelijk besloten ze dan maar gewoon mee te gaan in de feestvreugde van de Tukkers.

De wedstrijddag

Op de wedstrijddag was het al helemaal feest. Lopend door de smalle straatjes in Florence staat daar plots de enorme kathedraal van Florence. Naast de kathedraal stonden honderden mensen, die veelal rode shirtjes aan hadden. Daar was het feest van de FC Twente-supporters. Vlak naast dé toeristische trekpleister van Florence.

Steeds meer Tukkers kwamen naar het plein en ook journalisten en FC Twente-directeurs Jan Streuer en Paul van der Kraan waren aanwezig. Onder het genot van een heel traag getapt biertje kwam de sfeer er steeds beter in. Toen er trommels en fakkels aan te pas kwamen, werd het een gekkenhuis: 'Spring voor Twente', 'Wij zijn FC Twente', 'Come on Twente Enschede'...

Om de groep Tukkers verzamelden zich veel toeristen. De Chinezen, Amerikanen, Britten en noem maar op wisten allemaal niet wat ze zagen en filmden het feest. Want dat was het. Een waar feest. Iedereen was blij en trots dat FC Twente weer terug was in Europa en genoot van de dag.

Op een gegeven moment was het voor al die Tukkers op dat plein tijd om naar het Stadio Artemio Franchi te gaan. Samen liepen ze met een helikopter boven hun hoofd door de straten naar de plekken waar de pendelbussen de supporters stonden op te wachten. Deze knalden nog bijna uit elkaar van alle springende en enthousiaste supporters, maar brachten ze wel naar het stadion, al was dat nog te vroeg.

Het stadion was nog niet eens open en de spelersbus van FC Twente kwam net langs rijden. Dan maar wachten in de stromende regen. Uiteindelijk mocht iedereen naar binnen. Tijdens de wedstrijd was er een geweldige sfeer in het uitvak, ondanks de belabberde eerste helft en de vroege tegengoal. De Tukkers konden na een betere tweede helft met een prachtige 2-1 van Václav Cerny met opgeheven hoofd naar huis na een prachtige ervaring.

Beelden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties