Eerste elftal

Waarom de tv-rechtendeal toch wat minder aantrekkelijk is dan men beweert

Waarom de tv-rechtendeal toch wat minder aantrekkelijk is dan men beweert

ESPN ligt op pole-position om ook na het seizoen 2024-2025 te beschikken over de televisierechten van het Nederlandse betaald voetbal. Medio 2025 loopt het contract af, maar de Amerikaanse sportzender heeft een nieuw megabod uitgebracht van maar liefst 1,7 miljard euro voor twaalf jaar. Dit is een enorme verbetering van het vorige contract van één miljard euro voor tien jaar. Clubs zouden vanaf medio 2025 gemiddeld 167 miljoen euro per jaar mogen verdelen.

Het klinkt allemaal heel lekker, ook volgens eerdere berichtgeving. Volgens onderzoeker Job Gulikers zou het ook zeker geen slechte deal zijn, maar zijn er ook nog wel minpunten aan het bod van ESPN, zo legt hij uit op zijn Twitter-account.

Allereerst speelt inflatie een rol. "Het huidige tv-contract loopt nog meer dan twee jaar door. Vanwege de tijdswaarde van geld en de huidige inflatie (gemiddeld 10 procent in 2022) is de 167 miljoen euro over twee jaar 'slechts' 138 miljoen euro waard", legt de onderzoek, die in het verleden werkzaam waas bij de KNVB, uit.

Daarnaast is het volgens Gulikers niet zo verstandig dat het contract zo lang duurt. Het medialandschap verandert heel snel en bij andere landen stijgen de tv-rechten gedurende de jaren. Dit kan in Nederland niet als er van tevoren voor tien jaar lang al een vast bedrag is bepaald. Dit is dan ook de reden dat de tv-rechtendeal toch wat minder aantrekkelijk is dan men beweert.

De conclusie van Gulikers is duidelijk. "Al met al is de nieuwe tv-deal zeker niet slecht. Maar, de zwakke plek is weer de duur van het contract. Waarom men er echter niet voor kiest om de tv-rechten iets later, voor een minder lange periode én aan mogelijk meerdere zendgemachtigden te verkopen, blijft voorlopig gissen."

Klik op de Tweet om naar de volledige uitleg van Gulikers te gaan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties