Eerste elftal

Wauw! FC Twente meest efficiënte club ter wereld: Benfica en Man City delven onderspit

Wauw! FC Twente meest efficiënte club ter wereld: Benfica en Man City delven onderspit

FC Twente heeft de laatste jaren met een beperkt budget een uitstekend team weten op te bouwen. Waar de Tukkers het lange tijd deden met veel huurlingen, bouwde FC Twente onder leiding van technisch directeur Jan Streuer met beperkte transfersommen en transfervrije spelers de afgelopen jaren een team dat tweemaal Europees voetbal wist behalen.

Deze efficiëntie van FC Twente is ook in internationale data niet onopgemerkt gebleven. Volgens data van Twenty First Group, een bedrijf dat via baandoorbrekende sportintelligentie sportief succes probeert te bevorderen en commerciële waarde probeert te creëren, is FC Twente zelfs de meest efficiënte club ter wereld. Onder meer de Engelse Premier League en de Engelse topclub Tottenham Hotspur maken gebruik van de data van Twenty First Group.

Twenty First Group keek welke clubs die uitkomen in de hoogste landelijke competities de grootste 'overpresteerders' zijn tegenover hun uitgaven. Het is gebleken dat FC Twente het beste presteert afgezet tegen de uitgaven aan spelers van alle clubs ter wereld. Daarbij laat FC Twente bekende opleidingsclubs als FC Porto, SL Benfica en Brighton & Hove Albion achter zich, terwijl ook de Engelse grootmacht Manchester City het onderspit moeten delven voor FC Twente. Bekijk de top tien hieronder. Daaronder is een analyse en een overzicht te vinden van de uitgaven van FC Twente de laatste jaren.

Top tien meest efficiënte clubs ter wereld

1. FC Twente
2.  FC Porto (Portugal)
3. SC Braga (Portugal)
4. SL Benfica (Portugal)
5. Manchester City (Engeland)
6. Raków Czestochowa (Polen)
7. Brighton & Hove Albion (Engeland)
8. HSK Zrinjski Mostar (Bosnië & Herzegovina)
9. Bodo/Glimt (Noorwegen)
10. Brentford (Engeland)

Analyse uitgaven

2021-2022: 4e in de eredivisie

We kijken even naar de zomer van 2021, de tweede zomerse transferwindow met Jan Streuer aan het roer als technisch directeur. Veel spelers vertrokken op na een huurperiode of vertrokken transfervrij. Daarnaast werd Joël Drommel voor 3,5 miljoen euro verkocht aan PSV, Jayden Oosterwolde voor drie miljoen euro aan Parma Calcio en Queensy Menig voor 700.000 euro aan Partizan Belgrado.

FC Twente huurde Michel Vlap, Michal Sadílek, Manfred Ugalde en Dimitris Limnios. Lars Unnerstall, Robin Pröpper, Giovanni Troupée, Virgil Misidjan, Denilho Cleonise en Ricky van Wolfswinkel werden transfervrij opgepikt, terwijl Joshua Brenet in de opvolgende winter transfervrij naar Enschede kwam. Medio 2020 was Gijs Smal al zonder transfersom naar FC Twente gekomen. Daarnaast werd Václav Cerny na een huurperiode definitief overgenomen van FC Utrecht voor één miljoen euro. Het team dat vervolgens stond, werd vierde in de eredivisie en ging daarmee Europa in.

2022-2023: 5e in de eredivisie

FC Twente besloot het overgrote deel van het team bij elkaar te houden. Vlap (twee miljoen euro) en Sadílek (anderhalf miljoen euro) werden definitief overgenomen, Ugalde werd nog een jaar gehuurd. Er werd transfervrij afscheid genomen van een aantal overbodige spelers en Limnios keerde wegens een zware knieblessure terug naar Keulen. Anass Salah-Eddine en Christos Tzolis werden gehuurd, Mathias Kjolo werd voor een onbekend bedrag overgenomen van PSV. Przemyslaw Tyton, Issam El Maach en Sem Steijn werden transfervrij opgepikt. In de winter kwam ook Alfons Sampsted transfervrij. Het team dat vervolgens stond, werd vijfde in de eredivisie, won de play-offs en ging zo wederom Europa in.

2023-2024: Meer inkomsten, meer uitgaven

Afgelopen zomer werd wat meer uitgeven. FC Twente gaf in totaal 7,8 miljoen euro uit aan alleen transfersommen. Hiervoor kwamen Manfred Ugalde, Carel Eiting, Mitchell van Bergen, Younes Taha en Youri Regeer naar Enschede. Daarnaast zijn Naci Ünüvar en Alec van Hoorenbeeck gehuurd. Daartegenover staat wel de verkopen van Václav Cerny en Ramiz Zerrouki, die samen meer dan vijftien miljoen euro opleverden. Wat deze transferperiode op sportief gebied gaat opleveren, zal dit seizoen blijken.

Bekijk hieronder een overzicht van de transfers van FC Twente voor de seizoenen waarin Europees voetbal werd behaald en een overzicht van het huidige seizoen.

Overzicht transfers 2021-2022 en 2022-2023

Uitgaven

Speler Bedrag in euro's
Václav Cerny 1.000.000
Michal Sadílek 1.500.000
Michel Vlap 2.000.000
Totaal 4.500.000

Inkomsten

Speler Bedrag in euro's
Queensy Menig 700.000
Jayden Oosterwolde 3.000.000
Joël Drommel 3.500.000
Totaal 7.200.000
Netto gespendeerd: -2,7 miljoen euro

Overzicht transfers 2023-2024

Uitgaven

Speler Bedrag in euro's
Youri Regeer 900.000
Younes Taha 900.000
Mitchell van Bergen 1.000.000
Carel Eiting 1.000.000
Manfred Ugalde 4.000.000
Totaal 7.800.000
Speler Bedrag in euro's
Ramiz Zerrouki 7.200.000
Václav Cerny 8.000.000
Totaal 15.200.000
Netto gespendeerd: -7,4 miljoen euro

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties