Eerste elftal

Woerts waarschuwt supporters en vreest voor grote problemen bij Europese duels

Woerts waarschuwt supporters en vreest voor grote problemen bij Europese duels

Vanaf komend seizoen zijn alle Champions, Europa en Conference League-wedstrijden exclusief te zien via Ziggo. Omdat Ziggo de verplichting heeft om alle Europese wedstrijden van Nederlandse clubs vanaf de play-offs op een 'open net' aan te bieden, zijn de wedstrijden van FC Twente te streamen via het gratis platform Ziggo GO, waar je wel eerst een account op aan moet maken.

Dat betekent dat het moeilijker wordt om de wedstrijden te gaan bekijken. Je moet een app downloaden of een website opzoeken, een account aanmaken en vervolgens ook nog overweg kunnen met de app/website. Sportmarketeer Chris Woerts vreest dat dit tot problemen kan gaan leiden. "Je moet als oudere een technische kleinzoon of -dochter hebben. Anders ben je de pineut", vertelt Woerts in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik vrees, zeker in het begin, voor een daling van het aantal kijkers."

De inmiddels 76-jarige sportpresentator en groot voetballiefhebber Kees Jansma herkent het probleem. "Ik zit soms met bevende vingers voor de televisie, omdat ik niet weet op welk knopje van de afstandsbediening ik moet drukken en welk kastje ik moet aanzetten. Ik hoor mezelf geregeld naar een van mijn kinderen roepen: 'Hé, hallo, op welke zender moet ik zijn?' Maar goed, het is nu eenmaal zo. Dat voetbal niet meer exclusief op één zender te zien is en er in veel gevallen voor betaald moet worden, is allang een geaccepteerd fenomeen."

Woerts vindt dat Ziggo te luchtig omgaat met de situatie en denkt dat de sportzender de aanstaande problemen onderschat. "Kijk, mensen zijn gewoontedieren, hè. Die houden niet van veranderingen. Veel Nederlanders, met name ouderen, gaan echt niet via laptop of telefoon naar voetbal kijken. Bovendien zullen velen huiverig zijn voor het verplicht registreren. Al was het maar vanwege alle verhalen die je hoort. Er worden meer sites gehackt dan dat Ziggo er abonnees bij krijgt. Die zender zal met een goede campagne moeten komen, wil het er straks in slagen om iedereen naar zijn kanalen te lokken."

Ronald van Aart van Ziggo laat weten dat deze maand wordt gestart met een dergelijke campagne. Er volgt dan nadere uitleg over het downloaden van de Ziggo GO-app en het feit dat de wedstrijden van Nederlandse clubs gratis te bekijken zijn.

Van der Aart vreest niet voor problemen. "We zijn ons ervan bewust dat mensen ons moeten kunnen vinden en zij gáán ons ook vinden. Onderzoeken met testpanels wijzen uit dat het downloaden van de app en het registeren en installeren tot weinig problemen leiden. En mochten sommigen er toch moeite mee hebben, dan staan medewerkers van ons klaar voor technische ondersteuning. In het meest extreme geval zorgen we ervoor dat onze monteurs een kabel naar de televisie leggen, waardoor het voetbal ook op een oude tv te zien is. Geloof me: iedereen kan straks de wedstrijden van de Nederlandse clubs in Europa zien", besluit Van der Aart.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties