Nieuws

FC Groningen - FC Twente (1-1) 2011-2012

FC Groningen - FC Twente (1-1) 2011-2012

FC Twente liep in de strijd om de bovenste plaatsen zondag tegen puntenverlies aan. Een stug FC Groningen bewees zich gelijkwaardig aan de Tukkers: 1-1.

FC Twente begon in de Euroborg gewoon in de stand 'volle kracht vooruit'. Trainer Co Adriaanse koos voor de tandem Marc Janko-Luuk de Jong voorin en paste zijn tactiek niet aan, zoals hij dat eerder dit seizoen wel deed in lastige uitduels. De pas herstelde Nacer Chadli zat mede daarom op de bank. Ook FC Groningen-trainer Pieter Huistra verbaasde niet met zijn opstelling. Hij liet de thuisclub in de gebruikelijke 4-2-3-1 formatie aantreden.

Een van de spelers die zich dit seizoen het best manifesteert bij FC Groningen is linksback Lorenzo Burnet. Met uitstekend spel heeft de vertrokken Fredrik Stenman snel doen vergeten en houdt hij Zweeds international Emil Johansson – Stenmans beoogde vervanger – sinds dag één uit de basis. Ook tegen FC Twente had Burnet niet lang nodig zich te bewijzen. Binnen twintig minuten bood hij ploegmakkers Petter Andersson en Leandro Bacuna goede mogelijkheden, maar zij mikten respectievelijk over en op doelman Nikolay Mihaylov.

Foutje Van Loo domper FC Groningen

FC Twente had het dus moeilijk met de opportunistisch spelende groen-witten, maar het kreeg na 21 minuten hulp van Groningse zijde. De naar binnengekomen Ola John loste een laag en houdbaar schot richting korte hoek, maar keeper Brian van Loo zag geen kans de bal te keren en frommelde het leer tegen de touwen en hielp FC Twente daarmee in het zadel: 0-1.

Met de voorsprong op zak kwam FC Twente onder de vroege druk van FC Groningen uit. De Tukkers deden echter niet genoeg om de onzeker ogende defensie van de thuisploeg in de problemen te brengen. Het restant van de eerste helft was daardoor in balans, met kleine mogelijkheden aan beide kanten. Beide doelmannen hoefden alleen in te grijpen bij schoten van buiten de zestienmeter.

Koerswijziging blijkt verkeerde route

In de rust zette Adriaanse het een en ander om bij FC Twente. Hij bracht Rasmus Bengtsson in voor de geblesseerde Peter Wisgerhof en Willem Janssen verving Emir Bajrami, waardoor de ploeg in een 4-4-2-opstelling ging voetballen. Met Janssen als lopende man op rechtshalf wilde Adriaanse de gevaarlijke linkerflank van FC Groningen, met Burnet en Dusan Tadic, voor een groot deel onschadelijk maken.

Met de wijzigingen bereidde Adriaanse zijn team voor op een verwachte stormloop van FC Groningen in het laatste halfuur. Het idee leek goed, maar de praktijk bepaalde anders. Mihaylov redde op een schot van David Texeira, maar bracht de bal daarmee onhandig voor de voeten van invaller Hyun-Jun Suk die zijn reputatie van supersub waarmaakte en van dichtbij de 1-1 scoorde.

Daarna leek FC Twente even in onzekerheid. Het probeerde FC Groningen vast te zetten, maar wilde niet teveel risico's nemen om een gevaarlijke counter van de thuisploeg te voorkomen. De Groningers waren dan wel minder aan de bal, maar waren duidelijk niet tevreden met een gelijkspel.

Van Loo herpakt zich en helpt niet alleen Groningen

In de laatste tien minuten kreeg FC Twente, dat voor een slotoffensief had gekozen, twee honderd procent kansen voor de 1-2. Van Loo maakte zijn foutje uit de eerste helft echter goed met twee puike reddingen. Eerst hield hij John één op één van een tweede goal af en twee minuten later greep hij uitstekend in toen invaller Nacer Chadli doorbrak.

Niet alleen FC Groningen, maar ook AZ zal Van Loo daar dankbaar voor zijn. Na Ajax is FC Twente de tweede topclub die zondag punten laat liggen in de achtervolging op de koploper uit Alkmaar. AZ won zelf wel van Roda JC Kerkrade en zit daardoor nog steviger in een zetel.

Get Microsoft Silverlight

FC Groningen - FC Twente 1-1

0-1 John (20)
1-1 Suk (65)

Arbiter: Wiedemeijer
Geel: Rosales

FC Groningen: Van Loo, Kieftenbeld, Ivens, Kappelhof, Burnet, Sparv, Van Dijk, Bacuna (Suk/56), Andersson (Hiariej/77), Texeira, Tadic.

FC Twente: Mihaylov, Rosales, Douglas, Wisgerhof (Bengtsson/46), Tiendalli, Brama, Landzaat, De Jong, Bajrami (Janssen/46), Janko (Chadli/66), John.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties