FC Twente Nieuws

Aanpassing in de wet moet matchfixers af gaan schrikken

Aanpassing in de wet moet matchfixers af gaan schrikken

D66 wil een aanpassing in de wet waarvoor het door het openbaar ministerie makkelijker wordt om matchfixers en fraudeurs op te sporen. Hiermee wil de D66 het goede voorbeeld volgen van andere Europese landen die wel een specifieke strafbepaling hebben voor matchfixing.

Al jaren zijn er matchfixers actief in de sportwereld en ook in het voetbal. Onlangs deed een matchfixer zijn verhaal bij de NOS podcast Gefixt. Hij vertelde dat er maar liefst vijf Jong RKC-spelers waren omgekocht om te verliezen van Jong Roda JC in november 2019.

Op dit moment is het legaal voor matchfixers om contact te leggen met sporters en deze iets aan te bieden zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Dit is één van de zaken die D66 strafbaar wil stellen.

Amateurs

Op dit moment is het wel strafbaar als een sporters iets krijgt aangeboden en dat hij daarvoor een tegenprestatie moet leveren. Echter geldt dit niet voor sporters en scheidsrechters die amateur zijn. Met name in de Keuken Kampioen Divisie zijn er veel spelers die als amateur staan geregistreerd bij hun club.

Van Mosselveld geschokt

RKC-directeur Frank van Mosselveld reageerde geschokt toen dit jaar het nieuws naar buiten kwam dat zijn spelers betrokken waren bij matchfixing. "De jeugd communiceert via social media, iedereen kan een bericht sturen. Dat vertelt hij ook, en dan is het vinden van een ingang makkelijk. Vooral jonge spelers die niets verdienen zijn heel kwetsbaar. Dat baart me grote zorgen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties