FC Twente Nieuws

Matchfixing treft beloftecompetitie: "Denk dat je geen nee gaat zeggen"

Matchfixing treft beloftecompetitie: "Denk dat je geen nee gaat zeggen"

Tijdens de NOS podcast Gefixt, heeft een zogenaamde fixer kenbaar gemaakt dat er de afgelopen jaren matchfixing heeft plaatsgevonden in het Nederlands voetbal. Het zou gaan om wedstrijden in de beloftecompetities waarbij er een grote rode vlag staat bij Jong RKC Waalwijk - Jong Roda JC in november 2019.

De fixer verklaart dat er maar liefst vijf spelers van Jong RKC zijn omgekocht om de wedstrijd tegen de Limburgers te verliezen. De spelers zouden 1.500 euro per persoon hebben gekregen. De fixer zelf hield er een bedrag van tussen de 20.000 en 30.000 euro aan over.

Het is schrikbarend hoeveel geld er in wordt gezet op wedstrijden uit de beloftecompetitie. Volgens Sportradar gaat het om een bedrag van gemiddeld 4,5 miljoen euro per wedstrijd. In de eredivisie is er toezicht, maar deze ontbreekt zodat er geen alarmbellen af kunnen gaan bij de databedrijven.

De VI vraagt het bedrijf om de data op te vragen voor de wedstrijd Jong RKC Waalwijk - Jong Roda JC. Het verhaal van de fixer wordt bevestigd, er is ongebruikelijk veel geld ingezet op de winst van Roda JC.

Voetbal International legde contact met één van de spelers van RKC Waalwijk die anoniem wel wat kwijt wil over de kwestie. "Ik denk dat je geen nee gaat zeggen als je de kans krijgt bij te verdienen. Waarom ook niet? Heel veel spelers gokken op eigen wedstrijden, ook in de beloftecompetitie. Lieten ze het door een vriend doen of zo. Kregen ze het wedstrijdprogramma, en moesten we bijvoorbeeld tegen NAC, dan gingen ze kijken wat NAC daarvoor had gedaan. En dan gingen ze daarop inzetten."

"Gokken op eigen wedstrijden is niet toegestaan, nee. Maar je hoort het om je heen. Niet in de kleedkamer, maar voordat we de kleedkamer ingaan zeggen mensen: “Ik ga inzetten, we gaan sowieso verliezen”. Ik nam het niet echt serieus en heb er nooit over doorgevraagd."

Inmiddels heeft RKC-directeur Frank van Mosselveld laten weten geschokt te zijn. "Ik moet zeggen dat ik daar enorm van schrik. Je hoopt dat het voetbal verschoond blijft. Mocht het waar zijn, pfff, zo dichtbij. Ik schrik van de eenvoud van het benaderen. De jeugd communiceert via social media, iedereen kan een bericht sturen. Dat vertelt hij ook, en dan is het vinden van een ingang makkelijk. Vooral jonge spelers die niets verdienen zijn heel kwetsbaar. Dat baart me grote zorgen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties