FC Twente Nieuws

Brama en Ronaldo uitzonderingen in het hedendaagse voetbal

Brama en Ronaldo uitzonderingen in het hedendaagse voetbal

Spelers zonder een tatoeage op hun lichaam zijn tegenwoordig in de minderheid. Ook in de kleedkamer bij FC Twente zijn er een flink aantal spelers die hun lichaam hebben laten versieren. Eén daarvan is Mees Hilgers die onlangs nog uitleg gaf over de betekenis van de tattoos op zijn lichaam.

FC Twente-aanvoerder Wout Brama is tegenwoordig bijna een uitzondering met geen enkele tattoo. Het is overigens geen statement van de inmiddels 36-jarige middenvelder. "Zo heb ik er nooit over nagedacht. Het past gewoon niet bij me, ik vind het niet mooi op mijn huid", vertelt hij in gesprek met Bart Vlietstra van de Volkskrant.

"In de hele maatschappij zie je tatoeages oprukken. Toch denk ik dat het niet op elke werkvloer normaal is dat een collega na een vrij weekend terugkomt met drie nieuwe tatoeages en dat daar niemand meer van opkijkt. Ook nuchtere Twentse jongens als Peet Bijen en Jesse Bosch hebben tatoeages. Er hangt gewoon een heel ander, veel minder rebels imago omheen dan tien, twintig jaar geleden."

De eerste profvoetballer met een tatoeage was Eugène Hanssen. De oud-verdediger van onder andere Roda JC liet zijn eerste zetten in 1975. Hij weer nog dat zijn vader er niet heel blij mee was. "Tatoeages, dat was iets voor criminelen, zei mijn vader. Mijn acht jaar oudere zwager had er een. Ik was een kleine verdediger en wilde graag wat stoerder zijn." In de 47 daaropvolgende jaren is er dus veel gebeurd.

Wout Brama erkent wel eens de discussie aan te gaan met collega's die wel een tattoo hebben laten zetten. "Dan zeg ik: ben je niet bang dat een toekomstige werkgever het een probleem vindt als je zo’n tattoo in je nek hebt? Dan zeggen ze: tja, dan heeft die werkgever een probleem."

Natuurlijk zijn er ook mensen die achteraf spijt hebben van het laten zetten van één of meer tattoos. Een voorbeeld is de 35-jarige Duits Ghanese profvoetballer Kevin-Prince Boateng. "Achteraf had ik me nooit moeten laten tatoeëren. Tegenwoordig ben je cooler en mooier als je geen tattoos hebt. Ik heb er laatst met mijn vrouw over gesproken en gezegd dat ik me zo graag naakt zou willen voelen, zonder al die versieringen op mijn lichaam. Er zijn amper voetballers die geen tattoos hebben. Cristiano Ronaldo heeft er geen, en dat is bijzonder."

Ronaldo heeft een andere reden dan Brama om geen tattoos te nemen. De zoon van zijn collega Carlos Martins kreeg leukemie en had donorbloed nodig. Dit motiveerde hem uiteindelijk om ambassadeur te worden voor het wereldwijd doneren van bloed. Mensen met tatoeages zijn echter niet uitgesloten van het geven van bloed, maar het advies is om na het zetten enkele maanden te wachten met het doneren. Dat is het voor Ronaldo niet waard.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties