FC Twente Nieuws

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Met de komst van Issah Abass heeft Jan Streuer weer wat te kiezen in de aanval. De 22-jarige Ghanees wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van FSV Mainz 05 waar hij niet tot nauwelijks aan spelen toekwam. Abass is inzetbaar op alle aanvallende posities en is nu in afwachting van zijn werkvergunning.

Prince Polley (1992 - 1994)

Abass is niet de eerste geboren Ghanees die neerstrijkt in Enschede. De eerste Ghanees in Twentse dienst was Prince Polley. De spits kwam medio 1992 en speelde twee seizoenen voor de Tukkers. Hier ontpopte hij zich tot een ware publiekslieveling.

Zijn hoogtepunt was de winnende treffer uit tegen Ajax. Het was de eerste keer dat FC Twente won op bezoek bij de Amsterdammers. Dit gebeurde op vrijdag 4 december 1992 in het Olympisch Stadion. Na FC Twente speelde hij onder andere voor sc Heerenveen, Sparta en het Zwitserse FC Aarau.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Ransford Osei (2009 - 2010)

Tussen Polley en Abass stonden nog zes andere in Ghana geboren spelers onder contract bij FC Twente. Wie herinnert zich nog Ransford Osei? Hij werd in 2009 gehuurd van Maccabi Haifa en werd door de FIFA omschreven als een ware doelpuntenmachine. Hij bleef steken op nul wedstrijden in het eerste, maar zag vanaf de zijlijn FC Twente wel haar eerste landstitel pakken. Na FC Twente speelde hij onder andere nog voor het Spaanse Granada, Polokwane City uit Zuid Afrika en het nietige FK Palanga uit Litouwen. De inmiddels 30-jarige Osei besloot op 28-jarige leeftijd zijn kicksen aan de wilgen te hangen.

Mustapha Yahaya (2012 - 2016)

Na Osei volgden Mustapha Yahaya en Shadrach Eghan. Beide spelers werden getipt door Jan Streuer, de huidige technisch directeur van FC Twente. Yahaya werd gezien als de nieuwe Yaya Touré, maar haalde het eerste elftal nooit. Hij vertrok in 2016 naar Gibraltar om te gaan spelen voor Europe FC. Anderhalf jaar geleden maakte hij een binnenlandse transfer naar zijn huidige club Lincoln Red Imps FC.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Shadrach Eghan (2013 - 2017)

Shadrach Eghan haalde het eerste elftal van FC Twente wel. Zijn beste seizoen was 2013-2014 toen hij vijf keer scoorde en vijf assists gaf in 24 wedstrijden. Daarna kreeg hij te maken met blessureleed en verliep zijn werkvergunning, dit terwijl hij nog in het bezit was van een doorlopend contract. FC Twente kon wel een nieuwe werkvergunning aanvragen, maar dan zou Eghan als niet EU-speler bijna het dubbele gaan verdienen. Dit geld had de club niet. Uiteindelijk vertrok hij in 2017 naar Go Ahead Eagles. Op dit moment is het talent van weleer 26 jaar en al enige tijd clubloos. Hij liep stage in Zweden en Slovenië en dook zelfs even op in Irak, maar overal zonder succes.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Razak Iddrisu (2015 - 2016)

In 2015 contracteerde FC Twente de transfervrije Razak Iddrisu. De in Tema geboren aanvaller was transfervrij nadat zijn contract bij Vfl Wolfsburg niet werd verlengd. De destijds 19-jarige Ghanees stond te boek als één van grotere talenten van Duitsland, maar wist de verwachtingen nooit waar te maken. Na één seizoen bij Jong FC Twente besloot FC Twente zijn contract niet te verlengen. Na het onder andere geprobeerd te hebben bij Europa FC in Gibraltar speelt hij nu bij de amateurs van 1.FC Wolfsburg.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Thomas Agyepong (2015 - 2016)

De laatste twee Ghanezen waren beide huurlingen van Manchester City. In 2015 haalde Ted van Leeuwen Thomas Agyepong naar FC Twente en presenteerde hem met de volgende woorden: "Een opwindende speler van hoog kaliber, voor wie de mensen naar het stadion komen: snel, explosief, comfortabel aan de bal, doelgericht en een harde werker, ook defensief. Hij is moedig, optimistisch, wil altijd de bal wel hebben en is fysiek sterk. Ook zijn statistieken geven een hoog rendement te zien." Agyepong werd één van de grootste flops in de clubgeschiedenis van FC Twente.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

Yaw Yeboah (2016 - 2017)

De andere City-huurling was Yaw Yeboah die in 2016 samen overkwam met Bersant Celina en Enes Unal. Dat seizoen eindigde FC Twente op een knappe zevende plek. Yeboah kwam tot 26 optredens in de eredivisie, scoorde twee keer en gaf één assist. Sinds dit seizoen speelt de aanvaller voor het Poolse Wisla Krakau waar hij inmiddels een vaste waarde is.

Deze zeven Ghanezen zochten voor Abass hun geluk bij FC Twente

* Ondanks het feit dat voormalig FC Twente aanvaller Edwin Gyasi vijf interlands heeft gespeeld voor Ghana, is hij niet opgenomen in deze lijst. Hij is namelijk geen geboren Ghanees. Hij werd geboren in Amsterdam en koos er uiteindelijk voor om uit te komen voor het nationale team van Ghana.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties