FC Twente Nieuws

El Ahmadi betreurt Marokkaanse relschoppers: "Zijn gewoon hooligans"

El Ahmadi betreurt Marokkaanse relschoppers: "Zijn gewoon hooligans"

Marokko zorgde dinsdag voor een ongekende verrassing op het WK door Spanje uit te schakelen. De ploeg van onder andere voormalig FC Twente-speler Hakim Ziyech wist al eerste te worden in de poule en staat nu in de kwartfinale, waarin Marokko het gaat opnemen tegen Portugal.

Volgens oud-international van Marokko Karim El Ahmadi kan het Noord-Afrikaanse land heel ver komen. "We zijn nu op een punt beland in het toernooi dat alles mogelijk is", vertelt de voormalig FC Twente-middenvelder in gesprek met TC Tubantia. "Een finale Nederland-Marokko? Dat zou fantastisch zijn, een droomfinale en het kan ook gewoon."

"Ik zie nog geen uitgesproken favoriet. Nederland heeft eigenlijk maar drie topspelers, maar ik heb Louis van Gaal heel erg hoog zitten als coach. En wat voor Oranje geldt, geldt ook voor Marokko: win er maar eens van. Beide ploegen zijn enorm lastig te verslaan. Ik heb nog wel contact met sommige spelers van Marokko en ze geloven er echt in en dat stralen ze ook uit. En wat je zeker niet mag onderschatten in het geval van Marokko is het thuisvoordeel. De stadions in Qatar zitten vol Marokkanen", aldus El Ahmadi.

Waar er in Nederland veel geklaagd wordt over de manier van voetballen, genieten de Marokkanen juist van hun defensieve speelstijl. "Dat klopt en dat komt omdat iedereen enorm geniet van de eenheid en vechtlust van de spelers. In het verleden was Marokko altijd een ploeg van mooi positiespel en lekker aanvallend voetbal. Maar het resulteerde in niets. Nu staat er elftal dat ten koste van alles wil overleven en dat wordt opgepakt door de mensen. Ik moest er ook eerst aan wennen, maar ze hebben gelijk", zegt El Ahmadi.

"De schoonheid is even ondergeschikt gemaakt aan het resultaat. Als je tegen Spanje zag hoe ze op elke bal vlogen en hoe ze voor elkaar door het vuur gingen… Dat is voor iedereen nieuw en ik vond het geweldig om te zien. Dat is ook een manier van voetballen. Ze wisten dat ze tegen Spanje kansloos zouden zijn als ze de boel zouden opengooien. Vaak zie je bij Afrikaanse ploegen - en ook bij ons - dat ze na een tijdje toch de concentratie even verliezen, waardoor ze onoplettend worden."

"Maar nu was er constant die focus en verslapte niemand. Op een gegeven moment stond Ziyech zelfs als rechtsback te spelen en als je dat voor elkaar hebt gekregen, dan doe je iets heel goed. Spanje had veel meer balbezit, maar ze hadden voor mijn gevoel nog wel twee uur kunnen spelen zonder een goal te maken. Ik vond de overwinning ook niet eens onverdiend, want ik denk dat Marokko uiteindelijk meer kansen heeft gehad", vertelt de geboren Enschedeër.

Na een overwinning van Marokko wordt er ook in Nederland veel gefeest. Zo ook in Enschede, zagen we op televisie. "Ik zag zelfs mijn neefjes op tv, haha. Mooi om te zien. De meeste Marokkanen in Nederland wonen in het westen, maar elke keer als ik in Enschede naar de moskee ga, verbaas ik me er over hoeveel Marokkanen er wonen in Twente", zegt El Ahmadi.

Echter wordt niet in elke stad feestgevierd na een overwinning van Marokko. Na de recente overwinningen zijn er rellen uitgebroken in verschillende steden. El Ahmadi betreurt dit. "Voor mij zijn dit gewoon hooligans, zoals je die ook bij voetbalclubs hebt. Mensen die dingen vernielen, met zwaar vuurwerk gooien of dingen afpakken van anderen: ik heb er geen goed woord voor over. Het is zo jammer dat een kleine groep idioten het verpest voor al die goedwillende mensen. In Marokko hebben ze overal feest gevierd in de steden, op de straten en was er helemaal geen wanklank. Waarom kan dat hier niet?", besluit de oud-middenvelder van FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties