FC Twente Nieuws

'FC Twente gaat vele miljoenen meer ontvangen bij nieuwe rechtendeal'

'FC Twente gaat vele miljoenen meer ontvangen bij nieuwe rechtendeal'

Er gaat binnenkort een flinke strijd losbarsten om de uitzendrechten van de eredivisie. Het tienjarige contract van ESPN verloop aan het einde van het seizoen 2024-2025. Ziggo Sport is één van de partijen die ver wil gaan om de rechten in handen te krijgen. Het voordeel van de strijd is dat FC Twente en de overige clubs hiervan gaan profiteren.

Met de huidige deal is een bedrag van 100 miljoen gemoeid, verdeeld over tien jaar. sportmarketeer Chris Woerts verwacht dat dit bedrag fors gaat stijgen. In het laatste seizoen 2024-2025 wordt voor de tv-rechten 100 miljoen verdeeld over de eredivisieclubs. Dit zal volgens Woerts met minimaal 30 tot 50 procent moeten groeien.

"Tussen de 130 en 150 miljoen euro dus. Maar je weet nooit wat de gek ervoor geeft. Ik hoop dat ze dik boven de 150 miljoen uitkomen, dat zou geweldig zijn. Dan kun je Europees ook beter mee blijven doen. Maar we zijn en blijven een klein landje. We zullen nooit op kunnen tegen de topvijf-landen die miljarden binnenhalen met hun deal.

Ziggo en ESPN zijn volgens Woerts niet de enige gegadigden voor de tv-rechten. Ook Apple, Netflix en Amazon lijken zich te gaan mengen. "De grote Amerikaanse streamingsdiensten kijken naar alle Europese live rechten. Apple is ook voor het eerst in haar bestaan sport uit gaan zenden met een wereldwijde MLS-deal. Dat is een doorbraak. Netflix doet nu wat testen en Amazon heeft Premier League en Champions League-rechten gekocht. Iedereen ziet gewoon dat sport een uitstekende manier is om abonnees binnen te halen."

Dit seizoen ontvangt FC Twente 3,2 miljoen euro van de pot van in totaal 74 miljoen euro aan tv-gelden. De ploeg staat negende op de ranglijst die is gebaseerd op de resultaten van de afgelopen tien seizoenen. De Tukkers staan zo laag door de degradatie in 2018. Hierdoor kreeg de club in het seizoen 2018-2019 geen punten toebedeeld. Mocht de nieuwe deal inderdaad 150 miljoen euro per jaar op gaan leveren dan zou FC Twente nu iets meer dan 6,4 miljoen euro krijgen. Ook bij 130 miljoen zal FC Twente er iets meer dan 2,2 miljoen euro op vooruit gaan ten opzichte van het huidige seizoen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties