FC Twente Nieuws

FC Twente maakt zich geen zorgen over schulden en zet enorme stappen

FC Twente maakt zich geen zorgen over schulden en zet enorme stappen

FC Twente zit enorm in de lift. Zowel sportief als financieel heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt. De begroting en het spelersbudget blijven stijgen en over het seizoen 2021-2022 werd twee miljoen euro winst gemaakt. Ook scoort FC Twente 36 van de 40 mogelijke punten op het financieel ratingsysteem van de KNVB en steeg de club naar plek 115 op de European Club Index (ECI).

Daarnaast is de waarde van de selectie enorm gestegen. Dit blijkt ook uit de cijfers van Transfermarkt, dat de waarde van spelers bijhoudt. Geen hogere wiskunde, maar wel een goede indicatie, zo weet ook algemeen directeur Paul van der Kraan. "Het is een indicatie. De marktwaarde van onze selectie is daar gestegen van ruim 13 naar ruim 34 miljoen euro. Het is net als met die ECI, waar we van ongeveer 1680 naar een kleine 2300 punten zijn gestegen. Dat is gigantisch. Nee, dat is geen keihard iets, maar je leidt er wel iets uit af: het gaat de goede kant op", aldus Van der Kraan tegenover Voetbal International.

Financieel en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld werd een half jaar na de degradatie in 2018 aangesteld om FC Twente weer financieel stabiel te maken. "Dat gaat boven verwachting", zegt Hoogstoevenbeld. "Zeker gezien de 2,5 jaar corona die we ook hebben doorstaan. Als je dan ziet waar we staan, mogen we daar trots op zijn. Af en toe moeten we ons zelf even in de arm knijpen." Hij noemt het zelfs 'een klein mirakel'.

"Wij hebben heel veel loyale supporters en sponsoren, die ongeacht de sportieve resultaten altijd betrokken blijven en hun bijdrage leveren. Dat is uniek voor Twente, echt ongekend. Met de steun van al die mensen konden we ook sportief weer opkrabbelen. En dat succes heeft nu het bekende vliegwieleffect: ons stadion is volledig bezet, de skyboxen zijn gevuld, we hebben veel nieuwe sponsoren kunnen begroeten. Maar het belangrijkste is dat er rust is in de club, dat we onze identiteit terug hebben en dat FC Twente weer trots uitstraalt, naar de hele regio. Dat zorgt voor een aantrekkingskracht, die in het verleden ook een tijdje weg is geweest", aldus de financieel en operationeel directeur van FC Twente.

De schulden die er nog zijn baart algemeen directeur Van der Kraan geen zorgen. "Los van de achtergestelde leningen bedraagt onze langlopende schuldpositie ongeveer twintig miljoen. Daar betalen we rente en aflossing over. We hebben het keurig op orde. Ik vergelijk het met een hypotheek die je moet aflossen. Als je keurig je termijnen betaalt, is er niks aan de hand", vertelt hij.

"We zetten stappen", zegt Van der Kraan. "Substantiële stappen, als ik kijk naar de achterliggende jaren. Dit seizoen hebben we weer Europees gespeeld, dat hielden we niet zo lang geleden al bijna voor onmogelijk. Dat bestendigen is natuurlijk onze ambitie. Maar dan wel gefaseerd." Het gaat dus steeds beter met FC Twente, stukken beter dan een paar jaar geleden. "Ik zou het als volgt willen omschrijven: de trots is terug in Twente. Ja, dat is volgens mij een treffende samenvatting", besluit de algemeen directeur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties