FC Twente Nieuws

FC Utrecht boos na supportersverbod: "Welwillende supporters de dupe"

FC Utrecht boos na supportersverbod: "Welwillende supporters de dupe"

Op 22 januari speelt FC Twente de tweede thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2023. De Tukker spelen dan tegen FC Utrecht, maar de supporters van de bezoekende club zijn dan niet welkom. Dit besluit werd genomen door burgemeester Roelof Bleker op advies van het Openbaar Ministerie, Politie en FC Twente.

De reden om de supporters van FC Utrecht te weren zijn de incidenten die vorig seizoen hebben plaatsgevonden. Er werden bekers met urine vanuit het uitvak in het onderliggende familievak gegooid en er zijn dingen vernield en de supporters zijn uit het veiligheidsvak gebroken waarbij stewards en politie in gevaar kwamen.

Ondanks alles is FC Utrecht het niet eens met het besluit. "Door vanuit het openbaar bestuur plots en zonder enige vorm van overleg het besluit te nemen om uitsupporters niet toe te staan, maak je ook de keus om de samenwerking tussen clubs onderling en de rol van de KNVB in preventie van ongewenst gedrag niet serieus te nemen. Het is juist aan clubs en KNVB om met supporters en openbaar bestuur samen te zorgen voor een fantastische, positieve sfeer en beleving in stadions", aldus Utrecht algemeen directeur Thijs van Es

"Daar wordt al jarenlang en de afgelopen periode nog intensiever ook bij FC Utrecht hard en intensief op samengewerkt met supporters en de driehoek. Het collectief uitsluiten van supporters ontwikkelt zich inmiddels breder binnen Nederland en zorgt voor verwijdering in plaats van verbinding. Verbinding die juist nu nodig is om samen op te trekken tegen onacceptabel gedrag in woord en daad door individuen in de stadions en daarbuiten. Door het collectief stellen van duidelijke grenzen met consequenties, en het bekrachtigen van positief gewenst gedrag."

"Wij zijn als club zijnde altijd voorstander van spelen met thuis- en uitpubliek, zoals voetbal hoort te zijn volgens ons. In onze ogen moet er altijd gezocht worden naar oplossingen, door clubs, supporters en samen met de KNVB en openbaar bestuur. Dit om te voorkomen dat plots collectief maatregelen zich voordoen, waar welwillende supporters de dupe van zijn, zoals nu het geval is. De collectieve maatregel die nu genomen is, staat hoog op de escalatieladder qua zwaarte, die juist bedoeld is om consequent, voorspelbaar en in bewuste stappen ongewenst gedrag uit te bannen. Voor ons allen is er werk aan de winkel.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties