FC Twente Nieuws

Ingezonden brief: De supporter die betaalt, die bepaalt!

Ingezonden brief: De supporter die betaalt, die bepaalt!

Al jaren strijden goedwillende supportersverenigingen voor meer vrijheid voor supporters om de eigen club aan te kunnen moedigen. In een tijd waarin commercie allesbepalend is, heeft FOX Sports zo’n beetje het alleenrecht op de wedstrijdkalender. Het valt meer en meer op dat je als supporter gewoon blij moet zijn dat je überhaupt een stadion van binnen mag bekijken. Dat je als vee in een bus gedrukt moet worden en met een zogenoemde “combi-regeling” het land door moet heeft de supporter te danken aan een groep randdebielen die bij elke club vertegenwoordigd is, bij de ene club wat meer dan bij de ander.

Dat zich hier een flink probleem verschuilt is al vanaf begin van de jaren 80 duidelijk en in de ruim 35 jaar dat Hooliganisme rondom het voetbal aanwezig is, hebben de knappe koppen in Zeist nog altijd maar één oplossing kunnen bedenken: Alles en iedereen over één kam scheren! Vervoer mag alleen vanuit de clubs georganiseerd en in colonne van punt A naar punt B én weer terug. Zo heeft men de raddraaiers onder controle (denkt men) en ach … het spreekwoord “waar gehakt wordt, vallen spaanders” hebben de bondsfunctionarissen zo ongeveer op hun onderarm getatoeëerd. “Als we geen controle op de kleine groep idioten hebben, dan beperken we gewoon de hele groep”, zo lijkt de gedachte.

Maar klopt dit feitelijk wel? Of is de waarheid weerbarstiger dan men doet voorkomen?

Als voorbeeld kunnen we FC Twente – Telstar aanhalen. Daar waar de cultclub uit Velzen-Zuid zelf geen enkele moeite had om méér supporters uit Enschede te ontvangen dan er in het uitvak pasten, zo zenuwachtig werd de lokale driehoek. Onder druk van de Burgemeester, werden diverse kaarten van supporters uit Enschede geblokkeerd. Terwijl deze kaarten in het IJmond stadion (Oost-tribune – Volwassenenprijs €10,- p.p.) geblokkeerd werden voor supporters uit het Oosten, wist men bij de kaartverkoop doodleuk te verkondigen dat ik als sponsor dan beter op de eretribune plaats kon nemen. Het zou vriendelijker zijn en een meer zakelijke uitstraling hebben wanneer ik daar plaats nam. Ook zouden daar géén blokkades gehanteerd worden op basis van postcode en was een ID-check, zoals die op de rol stond voor de Oost-Tribune, niet aan de orde.

Wat is dan het verschil zult u zich afvragen?


[google]

Nou, de kaartprijs voor een stoeltje met lounge toegang was gesteld op €75,- euro per persoon. Nee, dat leest u goed! In de Keuken Kampioen Divisie, waar de normale man geweerd wordt van de thuistribune, kan tegen betaling van 7,5 x de normale prijs gewoon toegang worden verschaft tot de wedstrijd. Daar waar ik absoluut geloof in de goede intenties van de mooie club Telstar, kun je je dan niet meer met goed fatsoen verschuilen achter de opdracht van de Burgemeester om kaarten te blokkeren. Uiteindelijk bleek een groot aantal Tukkers tóch in staat om het stadion in te komen en vierde men een prima feestje na de 1-3 gewonnen wedstrijd. Niet in de laatste plaats dient erbij gezegd te worden dat dit gebeurde zonder enig incident.

Inmiddels heeft de tegenstander van aankomende vrijdag, FC Eindhoven, al vroegtijdig aangegeven geen prijs te stellen op Tukkers op de thuisvakken. “Slechts” 470 supporters mogen, zeer waarschijnlijk gepropt in een aftandse stadsbus en zonder drank op de heenweg, de ruim 2 uur durende reis naar Eindhoven ondernemen. De rest van de hondstrouwe supporters mag God op de blote knietjes danken wanneer de, zichzelf heilig verklaarde, bestuurders van FOX Sports besluiten dat ze kijkcijferkanon FC Twente tóch gaan uitzenden, al ziet het daar ook komend weekend niet naar uit.

Maar is er dan he-le-maal niets mogelijk?

Natuurlijk wel! Zolang je maar betaalt! Want ook FC Eindhoven heeft zich aangesloten bij XPRNCS.com, een uit Son en Breugel afkomstige onderneming die Business Seat arrangementen voor de clubs aan het bedrijfsleven verkoopt. Zélfs FC Twente adverteert in haar nieuwsbrieven met de mogelijkheid om op deze manier de wedstrijd te bezoeken.

De reden? Van de €50,- euro p.p. die het arrangement kost gaat er óók een deel van de inkomsten naar de uitspelende club. Hierdoor blijkt geld weer eens een betere drijfveer dan volle stadions, sfeer en leuk voetbal.

De welwillende voetbalsupporter wordt al decennia lang gediscrimineerd. Ik denk me wel eens in hoe het zou gaan wanneer de KNVB en de UEFA, die de mond altijd vol hebben van RESPECT, FAIR PLAY en acties TEGEN DISCRIMINATIE, voor het woord voetbalsupporter eens een minderheidsgroepering zouden invullen. Zou iedereen ook zo gelaten reageren wanneer men bijvoorbeeld Syriërs zou weigeren omdat daar misschien een verdwaalde IS strijder tussen zit? En kunnen zij dan ook door 7,5 keer de modale prijs te betalen toegang krijgen? Of staat dan het hele land op de kop en weet Premier Rutte dan ineens héél goed hoe je de Kampioen Keukendinges Competitie League of zoiets uitspreekt?

FC Twente zou achter haar eigen supporters moeten gaan staan en wellicht zelfs een statement moeten maken. Hoe mooi zou het zijn wanneer FC Twente besluit om bij de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven het uitvak hermetisch afgesloten te houden. In plaats daarvan moeten supporters uit Eindhoven die de wedstrijd willen bezoeken verplicht een kaartje kopen voor de thuistribunes en dat tegen reële, marktconforme prijzen. Bussen worden niet toegelaten waardoor men verplicht is om met eigen vervoer te komen en camera’s van FOX mogen alleen sfeerbeelden maken van buiten het stadion.

Ik voorspel een tot de nok toe uitverkochte Grolsch Veste, een wedstrijd met een topsfeer zonder incidenten op de tribunes en represailles van FOX Sports want zij zijn van mening: Wie betaalt, die bepaalt!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties