FC Twente Nieuws

Onbegrip na homo-spreekkoren: "FC Twente behoorlijk voor lul"

Onbegrip na homo-spreekkoren: "FC Twente behoorlijk voor lul"

Speelronde 10 stond in het teken van de LHBTI-acceptatie. Het is jaarlijks terugkerend thema waarbij nog eens extra wordt benadrukt dat iedereen welkom is, ongeacht je geaardheid. Voor de wedstrijd vond in het stadion een presentatie plaats van de Alliantie Gelijkspelen dat zich inzet voor acceptatie van LHBTI’ers in de sport. De vrouwelijke scheidsrechter Fijke Hoogendijk was een van de sprekers naar had een prima dag. Tot het moment er kwetsende spreekkoren te horen waren in de Veste.

In de tweede helft werd er gezongen: het zijn de homo's van Groningen. "Zeker een minuut of acht lang klonk het lied uit duizenden kelen. Je ziet het gebeuren, voelt het ongemak, maar er gebeurt gewoon niks. Juist op zo’n dag als vandaag is dat enorm pijnlijk", aldus Fijke Hoogendijk na afloop van de wedstrijd tegenover de TC Tubantia.

"Vol ongemak hoorden we de teksten aan vanuit de skybox. Het spel wordt niet onderbroken en niemand greep in. Wat de protocollen ook zijn: als gastheer stond FC Twente behoorlijk voor lul.” FC Twente heeft in een reactie laten weten het gezang af te keuren. De club greep niet in omdat de spreekkoren slechts van korte duur waren.

Volgens Hogendijk is er nog veel werk aan de winkel en vindt ze het tijd om opnieuw met elkaar om tafel te gaan. "Statements als aanvoerdersbanden met regenboogkleuren zijn een mooi begin, maar er is meer nodig om het verschil te maken. Ga bij jezelf te rade: wat doe je als het erop aankomt? Als degene naast je kwetsende teksten zingt? Blijf je dan stil en duik je weg of ga je ergens voor staan?”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties