FC Twente Nieuws

Sjoerd Mossou ontdekt meest historische locaties van voetbalstad Enschede

Sjoerd Mossou ontdekt meest historische locaties van voetbalstad Enschede

Ter ere van 65 jaar Eredivisie gaat Sjoerd Mossou namens ESPN langs de mooiste voetbalplekken van Nederland. Hij ontdekt bijzondere locaties, anekdotes en de voetbalcultuur van Nederland en neemt je mee naar de plekken waar Nederlandse voetbalclubs het diepst geworteld zijn. Hij is in Enschede, op de plek waar het allemaal begon.

Het avontuur begint langs de A1, de plek van het grootste volksfeest in de geschiedenis van FC Twente. Na het eerste kampioenschap in de clubgeschiedenis in 2010 stonden er duizenden Tukkers langs de snelweg, waar de spelers van FC Twente op een grote dubbeldekker hun weg naar Enschede maakten.

In het museum van de club ontmoet Mossou FC Twente-kenner Willy Berends. Met hem loopt hij door het museum, waar een grafiek te zien is van de eindklasseringen van Twente in elk seizoen. Daaromheen hangen allemaal items uit de clubgeschiedenis van de Tukkers, waaronder het shirt dat Epy Drost droeg tijdens een wedstrijd in Rotterdam, waar hij in elkaar zakte en overleed.

Mossou vervolgt zijn rondje in De Grolsch Veste, voorheen het Arke Stadion. Het Arke Stadion was een vrij simpel stadion, maar door de dromen van Joop Munsterman is het stadion geworden zoals het nu is. Twente speelde echter niet altijd in dit stadion: tot 1998 speelde FC Twente in het Diekman.

Bij het oude Diekman ontmoet hij Youri Mulder, oud-spits van de Enschede club. Hij maakte zijn debuut als profvoetballer in het Diekman en houdt goede herinneringen over aan het stadion. Hij is dan ook blij dat bijvoorbeeld het scorebord en enkele stoeltjes uit het oude stadion zijn behouden bij het sportcomplex wat er nu staat. Van het oude stadion is niet veel meer over, maar naast het voormalige Sportpark Diekman is de oudste Nederlandse voetbalclub te vinden: EFC Prinses Wilhelmina uit 1885. De club bestaat nog steeds.

Op 13 mei 2000 gebeurde er iets verschrikkelijks in Enschede: de vuurwerkramp. Een dag later moest FC Twente, gedwongen door de KNVB spelen voor Europees voetbal tegen Feyenoord. De Tukkers wonnen de wedstrijd niet. Een jaar later speelde de club de bekerfinale, die het wel won. Voor het eerst sinds lange tijd durfde Enschede weer een beetje feest te vieren. Mossou ontmoet geboren Enschedeër Jeroen Heubach, die destijds in de selectie zat. Voor hem was het een emotioneel feestje: Enschede had eindelijk weer wat te vieren na wat er allemaal gebeurd was in het afgelopen jaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties