FC Twente Nieuws

Ted van Leeuwen doet boekje open over 'spectaculaire' transfer Ziyech naar Ajax

Ted van Leeuwen doet boekje open over 'spectaculaire' transfer Ziyech naar Ajax

Hakim Ziyech werd in de zomer van 2014 voor 3,5 miljoen euro door FC Twente overgenomen van sc Heerenveen. De aanvallende middenvelder deed het uitstekend in Enschede met 28 goals en 27 assists in 64 eredivisiewedstrijden namens de Tukkers. In 2016 werd hij verkocht aan Ajax voor elf miljoen euro. Ted van Leeuwen was destijds de technisch directeur van FC Twente.

"De transfer van Ziyech was heel erg spectaculair", vertelt Van Leeuwen bij FC Afkicken op YouTube. FC Twente had destijds een financieel reddingsplan dat gebaseerd was op de waarde van Ziyech. "Toen kwam Ajax. Ajax had zichzelf verteld dat ze nooit meer zoveel moesten uitgeven aan binnenlandse transfers. Dat was een paar keer misgelopen. Daar hebben we een hele dag over gedaan. We zijn toen uiteindelijk bij elkaar gekomen. Alles moet passen", zegt Van Leeuwen.

"Ajax had net de week daarvoor met 4-0 in Rostov verloren. De window dreigde dood te gaan en Ziyech had al vier wedstrijden voor Twente gespeeld. Hoeveel verschillende zaakwaarnemers en clubs ik voor hem over de vloer heb gehad, wil je niet weten. Ik ben er zelfs nog voor bedreigd, maar dat is een verhaal op zich. Uiteindelijk wordt onder druk alles vloeibaar, zei Aldo van der Laan altijd, en dat is ook zo. Aan het einde van de dag kwamen we eruit", aldus de oud-technisch directeur van FC Twente.

"Pas toen we alles op tafel gooiden, ik vertelde waarom ik een streefbedrag nodig had en Ajax vertelde wat hun pijnpunten waren, hebben we het gevonden. We hebben het gevonden in het behalen van de finale van de Europa League, Champions League, dat soort dingen. Er zaten wat premies aan vast die we nooit gingen halen. Maar uiteindelijk hebben ze ze allemaal gehaald."

Van Leeuwen heeft ook nog een leuk verhaal over AS Roma, dat destijds ook erg geīnteresseerd was in Ziyech. "Dan komen de Italianen. Dat is ook nog zo'n mooie. Dan lees je in één keer in de krant dat AS Roma achttien miljoen euro over heeft voor Ziyech. Dan krijg je het voorstel van Roma. Dat is dan ongeveer 2,5 miljoen. Als hij veertig wedstrijden speelde kwam er nog wat bij. Als hij 425 doelpunten heeft gemaakt kwam er nog wat bij. Dan moet hij ongeveer tot zijn 73e blijven voetballen. Een belachelijk voorstel. 'Not an option', antwoord ik dan", besluit Van Leeuwen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties