FC Twente Nieuws

Terug in de tijd | Theo ten Caat: Zijn linkerbeen, Epy Drost, Frits Korbach en Hans Meyer

Terug in de tijd | Theo ten Caat: Zijn linkerbeen, Epy Drost, Frits Korbach en Hans Meyer

In deze editie van Terug in de Tijd staat Theo ten Caat, geboren te Hollandscheveld op 8 december 1964, centraal. Hij speelde zeven seizoenen voor FC Twente verdeeld over twee periodes: 1984-1987 en 1995-1999. Hij was na zijn carrière jeugdtrainer in de Academie en heeft tegenwoordig een eigen bedrijf genaamd DutchCan Soccer. Tijd voor wat vragen, te beginnen bij zijn carrièreverloop.

Ik ben begonnen bij sv Hodo en vv Hoogeveen in de jeugd. Ik speelde in het eerste elftal toen ik 15 jaar was bij vv Hoogeveen en op 19- jarige leeftijd ben ik naar FC Twente gegaan. Vervolgens: BV Veendam, FC Groningen, FC Aberdeen, Vitesse, FC Twente en afgesloten professioneel in 2002 bij BV Veendam om daarna nog de cirkel rond te maken als speler/coach bij sv Hodo. Gestopt met voetballen in 2004. Cursus KNVB UEFA A behaald en 15 jaar trainer bij de BVO-jeugd van FC Twente en FC Emmen geweest. Tevens de amateurs getraind van WHC en Achilles 1897 (Hoofdklasse). Nu heb ik een eigen bedrijf opgezet, DutchCan Soccer. Voetbal, Lifestyle en Bootcamps.

Wat was je specialiteit?

Mijn tactisch inzicht, met de bal en zonder de bal. Mijn linkerbeen en mijn loopvermogen.

Welke speler(s) uit jouw generatie hebben de meeste indruk op jou gemaakt?

Gordon Hill, Jan Sørensen, Jim Bett, Jan van Dijk, Alex McLeish.

Wat waren je mooiste momenten in je voetballoopbaan?

Zoveel prachtige wedstrijden in de competities; te veel om op te noemen eigenlijk. Dan kies ik toch voor de bekerfinale met FC Groningen tegen PSV en alle Europese wedstrijden.

Daarnaast natuurlijk de kameraadschap tussen de spelers. Zes keer trainen in de week, de geur van de kleedkamer, de ruzies en de wedstrijd in het weekend en de vriendschappen die ontstonden.

Is jouw spel van vroeger met een speler uit het huidige team van FC Twente te vergelijken? Zo ja, met wie?

Nee, het spel is fysieker geworden en meer verdedigend. Ik zou niet weten wie zo’n goede linkspoot had als ik.

Jij hebt bij veel mooie clubs gespeeld. Waar speelde je jouw beste seizoen?

Bij FC Groningen had ik mijn beste tijd. Een geweldige selectie, zonder groepjes en altijd een eenheid over de drie jaar. Er was nooit gezeik. Daar stond een echt team over de drie jaar. Zelf zat ik toen tegen het Nederlands elftal aan. Die eenheid heb ik bij alle andere clubs niet ervaren. Altijd waren er groepen en ruzies, binnen en buiten het veld met altijd eigen belangen. Vooral mijn laatste periode bij FC Twente was dat het geval.

Je hebt ook een paar seizoenen bij Aberdeen gespeeld. Hoe was het spelen in Schotland en is het spelniveau met Nederland te vergelijken?

De emoties van het spelen in Schotland kan je met Nederland niet vergelijken. De supporters gingen veel respectvoller met de voetballers om. In Nederland kreeg je na een mindere periode veel kritiek te verdragen en vond men dat je harder moest werken terwijl we altijd ons best deden; ook in slechte wedstrijden. Het voetbal was ook anders. In Schotland was alles naar voren gericht. Zo snel mogelijk gevaarlijk worden in het strafschopgebied, terwijl in Nederland het positiespel wel eens overdreven wordt. We speelden in Schotland 44 competitiewedstrijden met twee cup competities en Europees voetbal. Daar kwam je al gauw aan 60 wedstrijden per seizoen.

Wat is je mooiste anekdote uit je tijd bij FC Twente?

Dat ik in mijn eerste jaar met Epy Dost in zijn Camaro naar de uitwedstrijd reed naar Haarlem en we over voetbal spraken. In totaal 4 uur lang. Een prachtige man!

Wat was je persoonlijk hoogtepunt bij de club?

Gewoon de hele periode met ups en downs. Problemen met Hans Meyer die voorkeur had voor bepaalde spelers. Hij kon niet met spelers omgaan die een andere mening hadden.

Maar de periode over zeven jaar, verdeeld over twee periodes, vergeet ik nooit meer en ik heb er veel van geleerd. Voornamelijk dat je in het professionele voetbal je eigen bedrijf vertegenwoordigd en niet te veel aan anderen moet denken. Dat is mijn valkuil geweest.

Wat was je persoonlijk hoogtepunt bij de club?

De start van mijn professionele voetbalcarrière onder Fritz Korbach.

Je hebt 18 goals gemaakt in 180 wedstrijden voor FC Twente. Welk doelpunt was het mooiste?

Ik zou het echt niet weten. Elk doelpunt brengt je dichter bij overwinningen. Zelfs intikkertjes!

Waar gaat FC Twente dit seizoen eindigen?

In de top 4.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties