FC Twente Nieuws

Trainers slaan alarm: "Als je verliest, ontvang je doodsbedreigingen"

joseph oosting ron jans rkc twente

Bijna de helft van de trainers uit het betaalde voetbal staat onder hoogspanning. Dit is de conclusie die kan worden getrokken uit een rapport van het CBV, Coaches Betaald Voetbal. De druk binnen de voetbalwereld is immens groot en dat bleek recentelijk nog toen Arnold Bruggink zijn functie neerlegde vanwege fysieke klachten, waaronder pijn op de borst. Ook de trainers en hoofden jeugdopleiding ervaren tegenwoordig een enorme druk, want ze staan constant aan. "Dat de druk hoog was, wisten we. We wilden onderzoeken en bewijzen of het té is en dit rapport bevestigt wat we wisten. Drie technische functies staan onder hoge druk", aldus Mario Captein van de CBV.

Het onderzoek van de CBV richt zich voornamelijk op (assistent-)trainers en technisch directeuren, al komen ook hoofden van jeugdopleidingen en scouts aan het woord. Veruit de meeste respondenten zijn actief bij een club uit de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. Maar liefst 67 procent van de 185 ondervraagden ervaart de werkdruk als hoog tot zeer hoog. Daarnaast geeft 35 procent aan behoefte te hebben aan extra ondersteuning bij het omgaan met die werkdruk. Onder hoofden opleidingen, technisch directeuren en trainers loopt dat percentage op tot bijna vijftig procent.

Ron Jans
Voormalig FC Twente-trainer Ron Jans was één van de oefenmeesters die de enquête invulde. "Dat had ik twintig jaar geleden heel anders gedaan dan nu", vertelt de huidige trainer van FC Utrecht in gesprek met Tim Reedijk van Voetbal International. "Ik kan er nu veel beter mee omgaan, maar de druk is door alle publiciteit en sociale media alleen maar groter geworden. Voetbal is zó groot. Ik ben in mijn hoofd rustiger en ben mentaal niet afhankelijk van winst of verlies. Dat is ervaring. Ik kan met een gerust hart terugkijken op wat de voetballerij mij gegeven heeft. Het is echt niet zo dat wij multimiljonair zijn, maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Dat helpt enorm: dat je niet bang hoeft te zijn dat je geen club krijgt. Want dat kan bij trainers absoluut ook een rol spelen, de druk dat je de mensen om je heen moet voeden."

Trainers slaan alarm: "Als je verliest, ontvang je doodsbedreigingen"
Actief coachende Jans als trainer van FC Twente.

Sjors Ultee
Een andere trainer met een geschiedenis bij FC Twente is Sjors Ultee. Hij noemt social media een verlengstuk van de maatschappelijk problematiek. Dit voert de druk op. "Er moeten altijd en overal koppen rollen. Als je verliest, ontvang je doodsbedreigingen – en dat blijken dan jochies van dertien jaar oud te zijn als je doorklikt. Bij mij is alles nu afgeschermd. Er zijn bepaalde media die die onrust ook nog eens voeden, die leven van reacties en clickbait. Ook daaraan zouden grenzen gesteld moeten worden, want het gaat wel over mensen."

Ultee was in het verleden assistent-trainer bij FC Utrecht en FC Twente en werd gezien als één van de grootste talenten van het trainersgilde. Na hoofdtrainer te zijn geweest bij Fortuna Sittard en Cambuur, kon hij aan de slag als assistent-bondscoach van Amerika. Met het WK 2026 in Amerika, Canada en Mexico in aantocht een unieke kans. Hij koos echter voor de functie van hoofdtrainer bij TOP Oss. Bewust, want als assistent-trainer van Amerika moest hij drie jaar lang elke maand twee keer in Amerika zijn, een week door Europa reizen en een week thuis in Nederland.

sjors ultee assistent trainer fc twente 2018
Ultee als assistent-trainer van FC Twente.

"Drie jaar en dus 36 maanden lang een jetlag en nooit thuis. Het levert veel op qua carrière, status en salaris, maar je vraagt je ook af wat je met je leven wil. Wil je thuis wonen, je kind zien opgroeien, je ouders in de buurt hebben? Er is meer dan voetbal. Bijna niemand vraagt wat er achter een keuze voor TOP Oss zit, meestal volgt gelijk een oordeel. Er wordt alleen gekeken naar ambitie, terwijl ik het hier superleuk vind. Ik heb hier mijn eigen manier van werken en kan alle lessen van de laatste acht jaar in de praktijk brengen. Ik kan delegeren, ben privé gelukkig en ben geestelijk onafhankelijk. Dat is het fijne aan de luwte."

Ultee is door schade en schande wijzer geworden en adviseert startende trainers om eerst goed in kaart te brengen hoe een club in elkaar steekt voordat de handtekening wordt gezet. "Ik ben bij Fortuna onder Turkse eigenaren terechtgekomen en moest bij Cambuur Henk de Jong opvolgen. Ook daar leer je van. Welke stafleden heb ik nodig? Wat voor technisch directeur wil ik boven me hebben? Welke omgeving wil ik hebben? Wat moet ik inbouwen in mijn contract? Daar ga je meer over nadenken, tot het plaatje klopt. En als dat zo is, is trainer-zijn zoveel leuker dan andere dingen. Dan mag er ook een prijs tegenover staan, maar wel tot op zekere hoogte. Helemaal zonder druk werken is óók niet leuk", besluit Ultee.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties