Verdwijnt de kopbal uit het profvoetbal? Schokkende cijfers blootgelegd

Koppen is een belangrijk onderdeel van voetbal, maar het is al jaren bekend dat koppen niet goed is voor de gezondheid van spelers. Koppen zou samenhangen met een verhoogde kans op ALS, de ziekte van Parkinson en dementie, concludeert de Nederlandse Gezondheidsraad in een advies. De raad adviseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de toekomst van de kopbal in het profvoetbal.
Vier van elke duizend gevallen van dementie kunnen verwijt worden aan topvoetbal. Het volledig verbannen van de kopbal zou volgens de Gezondheidsraad om en nabij 86 dementiegevallen kunnen voorkomen onder Nederlandse profvoetballers. Dit zou betekenen dat maar liefst 60 procent van de dementiegevallen binnen de groep profvoetballers te vermijden is. Verdedigers lopen het meeste risico, omdat zij het meeste koppen van alle posities.
Bij FC Twente zijn dit seizoen ook een aantal koppers in de selectie. Met name Van Hoorenbeeck en Lagerbielke kwamen regelmatig in een kopduel, en ook Ricky van Wolfswinkel gebruikt vaak zijn hoofd. Die laatstgenoemde weet wat het is om aan zijn hoofd geblesseerd te raken. In augustus 2019 liep hij een hersenschudding op in de wedstrijd tegen LASK Linz, toen hij nog bij het Zwitserse FC Basel speelde. Later werd er een aneurysma ontdekt in zijn hersenen, een uitstulping in een bloedvat die kan leiden tot een hersenbloeding. Echter was de hersenschudding niet de aanleiding voor het aneurysma, het bleek een bestaande aandoening die onopgemerkt was gebleven. Na een operatie en maandenlang herstel, keerde hij in 2020 weer terug op het veld. Van Wolfswinkel spreekt zich regelmatig uit tegen het trainen met kopballen, met name bij jeugdspelers.
Neuroloog-intensivist Marcel Ariës vertelt in gesprek met de NOS op welke manier koppen invloed kan hebben op je hersenen: "Als je kopt krijgen je hersenen, die in een laagje vocht in de schedel drijven, een optater. Een harde kopbal heeft impact op kwetsbaar hersenweefsel. Er kunnen kleine bloedingen ontstaan en hersencellen kunnen beschadigd raken in gebieden die je nodig hebt voor je geheugen of het aansturen van je lichaam."
De Nederlandse Sportraad komt na de zomer met een advies richting de overheid en een leeftijdsgrens, zoals in andere landen, is niet ondenkbaar. In Engeland mogen profvoetballers nog maar tien kopballen per week doen tijdens trainingen, en in Schotland mogen spelers en dag na een wedstrijd niet koppen op trainingen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties