FC Twente Nieuws

Wat voor club is onze tegenstander LD Alajuelense eigenlijk?

Wat voor club is onze tegenstander LD Alajuelense eigenlijk?

Zaterdagavond speelt FC Twente de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz tegen zijn eerste en laatste club, LD Alajuelense. Veel FC Twente-supporters zullen voor de uitnodiging van Ruiz om het duel te komen spelen nog nooit van de Costa Ricaanse club gehoord hebben. Wat voor club is LD Alajuelense eigenlijk?

LD Alajuelense is een club uit Alajuela, een deelgemeente van de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Het is voor FC Twente dan ook niet ver van het hotel naar het trainingscomplex van de club van Ruiz, waar FC Twente de komende tijd zal trainen. Dit is ongeveer een half uur rijden. Wel is deze weg er een langs diepe greppels en kraters in het asfalt.

Terug naar LD Alajuelense, een club met een rijke historie. Maar liefst dertig keer werd ‘La Liga’ kampioen van Costa Rica. De laatste keer was 2020-2021, nadat het al zes seizoenen geen landskampioen meer was geworden. Daarnaast won de Alajuelense een keer de CONCACAF League, oftewel de Europa League van Midden-Amerika. Afgelopen seizoen stond het weer in de finale, waarin het helaas verloor van het Hondurese CD Olimpia.

Naast deze prijzen won Alajuelense tweemaal de Costa Ricaanse Super Cup en tweemaal de CONCACAF Champions Cup, de voorloper van de Midden-Amerikaanse Champions League. Ook is de club van Ruiz de enige club in de historie die nog nooit degradeerde uit de hoogste Costa Ricaanse voetbaldivisie. Het is dus een van de grootste clubs van Costa Rica en een club die al veel en belangrijke prijzen heeft gewonnen in de geschiedenis. Ruiz ziet dat de club nog altijd probeert te renoveren en beter te worden, zo vertelde hij onlangs.

Ruiz brak vanuit de jeugd van LD Alajuelense door naar het eerste elftal. Hij deed het goed en viel ook in Europa op. In 2006 nam het Belgische KAA Gent hem over voor een half miljoen euro. Ook daar deed hij het uitstekend. In 2009 verdiende hij een transfer naar FC Twente, waar hij veel successen kende. In 2011 ging hij naar het Engelse Fulham FC. Daar wist hij echter geen potten te breken. Hij ging op huurbasis naar PSV en werd in 2015 overgenomen door Sporting Clube de Portugal. Daar ging het wat beter. Hij voetbalde nog een aantal jaar bij het Braziliaanse Santos, voordat hij weer terugkeerde bij zijn oude liefde: LD Alajuelense. Met die club gaat hij zaterdag tegen FC Twente zijn carrière afsluiten.

Zaterdag om 23:00 uur wordt de afscheidswedstrijd van Ruiz gespeeld in Estadio Alejandro Morera Soto, het stadion van LD Alajuelense. Het duel wordt live uitgezonden door RTV Oost. Om 22:10 uur begint de uitzending.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties