FC Twente Nieuws

Waterreus mistte tegen FC Twente in 2001 vanaf de stip: "Neem je de rest van je leven mee"

Waterreus mistte tegen FC Twente in 2001 vanaf de stip: "Neem je de rest van je leven mee"

Twintig jaar geleden won FC Twente de KNVB Beker. In de finale namen de Tukkers het op tegen PSV. Bij de Eindhovenaren stond Ronald Waterreus onder de lat. De sluitpost leek de held te gaan worden, hij had namelijk twee strafschoppen gestopt en mocht zelf aanleggen voor de winnende. Sander Boschker wist de inzet van zijn collega echter te stoppen. Omdat Boschker vervolgens ook de poging van Kolkka wist te keren, won FC Twente de beker.

Bij RTV Oost blikt Waterreus terug op de wedstrijd waarin hij van held naar schlemiel ging. "Die dag zal nooit uit mijn geheugen gewist worden", begint de oud-doelman. "Je komt in die finale in een situatie waarin je niet vaak komt. Het loopt fout af en dat neem je de rest van je leven mee. Daar kunnen we heel spannend over doen, maar dat is een gegeven."

PSV werd in hetzelfde jaar wel kampioen. In de kampioenswedstrijd raakte Waterreus geblesseerd, maar de doelman werd met succes klaargestoomd voor de finale tegen FC Twente. "Ik raakte geblesseerd in de wedstrijd waarin we kampioen werden en werd met man en macht klaargestoomd voor die finale. En dan die finale zo spelen en dan ook nog eens twee penalty's zelf pakken en dan in die situatie terechtkomen. Het was een prachtig boek, maar het einde was niet zo best."

[google]

In eerste instantie zou Waterreus helemaal geen penalty nemen. De speler die oorspronkelijk als vijfde op de lijst stond, durfde echter niet. "Ik zei, dan doe ik het wel. Er zat niets bij van 'ik doe dat wel even ofzo'. Dat krijg je heel gauw, maar dat is allemaal flauwekul. En ik vind je ook een kerel als je zegt ik durf niet."

Sjaak Polak vertelde dat FC Twente extra getergd was doordat Waterreus een dansje deed na het stoppen van een penalty van Heubach. "Ja, maar als John de Jong hem erin geschoten had, was het allemaal anders geweest. Het zijn allemaal prachtige verhalen achteraf. Ik kan me niet herinneren dat ik dat dansje gedaan heb en ik kan me ook niet voorstellen dat iemand van de spelers daar naar gekeken heeft", besluit de oud-doelman nuchter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties