KNVB-beker

Ontbreken VAR leidt tot felle discussie na doodschop Feyenoord-back Hartman

Ontbreken VAR leidt tot felle discussie na doodschop Feyenoord-back Hartman

Vanavond is er geen VAR tijdens de bekerwedstrijd FC Twente - Ajax. De KNVB heeft besloten de VAR pas in te zetten vanaf de kwartfinales. Het leidde woensdag al tot felle discussies, want Feyenoord-speler Hartman had na een kiezelharde actie met rood naar de kant gemoeten. Tot ieders verbazing kreeg hij niet eens geel. Het gebeurde al in de zevende minuten van de wedstrijd.

Was er een VAR geweest, dan zou Hartman met zekerheid van het veld zijn gestuurd. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is mild als hij zegt dat de speler in kwestie goed is weggekomen. Maar wat bezielde de dienstdoende grensrechter? Hij stond op enkele meters en zag het voorval vlak voor zijn neus gebeuren. Of dacht hij wellicht dat er wel een VAR was en wilde hij zijn vingers er niet aan branden?

Het zijn discussies die zijn te voorkomen door ook voor de kwartfinales van de KNVB-beker gebruik te maken van de VAR. Maar dit is volgens scheidsrechtersbaas Dick van Egmond makkelijke gezegd dan gedaan.

"Zeker vóór de achtste finales is het qua uitvoering gewoon niet te doen", vertelt hij in gesprek met het AD. "Daarvoor missen we mankracht en hebben we de techniek niet voorhanden. Ook in de achtste finale is dat een grote uitdaging. Als we dat hadden gewild, hadden we dat ruim van tevoren moeten afspreken. Dat is niet iets wat je op maandag beslist en dinsdagavond meteen uitvoert. Het is echt niet omdat we het niet willen, maar meer omdat dus praktisch lastig is."

Toch hoopt Van Egmond volgend seizoen de VAR wel in te kunnen zetten tijdens de achtste finales. "We breiden steeds meer uit, het is een groeimodel. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van mensen en middelen. De kans is aanwezig dat we voor volgend jaar een poging gaan doen om een ronde eerder gebruik te maken van de VAR. In de achtste finale is het al haast onvermijdelijk dat er twee topclubs tegenover elkaar staan.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties