KNVB-beker

Samenvatting FC Twente - Ajax KNVB Beker 2022-2023 (0-1)

In de Grolsch Veste stond donderdagavond de absolute kraker van de achtste finales van de KNVB-beker op het programma. FC Twente en Ajax moesten onder het toezien oog van 29.500 toeschouwers uit gaan maken wie de volgende ronde zou gaan bereiken. Helaas was het Ajax dat met 1-0 won er zaterdag in de koker gaat bij de loting.

Ajax had in de eerste helft meer balbezit, maar FC Twente kreeg de eerste 25 minuten de beste kansen. Helaas werden deze niet benut. In de zestiende minuut de eerst grote kans voor FC Twente Het was Misidjan die een te zachte pass van Timber onderschepte en op avontuur ging. Hij glipte lang Álvarez, maar zijn voorzet op de vrijstaande Cerny werd op het nippertje onderschept door Timber zelf. In de 22e minuut werd een schot van Salah-Eddine tot corner verwerkt en Cerny zag zijn krulschot voorlangs gaan.

Vlak voor het eerste half uur was verstreken kreeg Taylor de eerste gele kaart van de wedstrijd. In het akkefietje dat daarop volgde, kreeg ook Zerrouki geel gepresenteerd. In de 35e minuut moest Unnerstall voor het eerst echt aan het werk. Hij pareerde een venijnig afstandsschot van Berghuis. Ook Van Wolfswinkel nog geel omdat hij Bergwijn aantikte vlak buiten de zestien. De vrije trap van Tadic ging hoog over. In blessuretijd was het nog even gevaarlijk voor het doel van Ajax, maar de scrimmage leverde niets op.

In de rust geen wissels bij beide partijen. Het eerste wapenfeit kwam in de 52e minuut van de altijd dreigende Misidjan. Hij schoot van binnen de zestien op doel, maar Rulli verwerkte het schot tot corner. Een minuut later was het Unnerstall die een schot met wat geluk verwerkte. Twee minuten later had Van Wolfswinkel de thuisploeg op 1-0 moeten zetten. De vrijstaande spits kreeg de bal op zo'n 14 meter van het doel aangespeeld, maar schoot de bal hoog over. FC Twente zette extra aan, evenals de aanwezige Twente-supporters.

Na iets meer dan een uur begon de wedstrijd wat meer te kantelen in het voordeel van de bezoekers die ook enkele kansen kregen. Wederom was het Unnerstall die goed op stond te letten. Dit tot de 70e minuut. Na een knappe assist van Tadic was het Kudus die van dichtbij raak schoot en Unnerstall kansloos liet.

In de 81e minuut een dubbele wissel bij FC Twente. Brenet werd naar de kant gehaald voor Sampsted en Ugalde kwam in de ploeg voor Steijn. Vijf minuten later het tweede wisselmoment waarbij Vlap werd ingebracht voor de prima spelende Salah-Eddine. Ondanks de wissels en het 'alles of niets' dat door het stadion galmde wist FC Twente geen vuist meer te maken. Ajax won met 1-0 waardoor FC Twente is uitgebekerd.