Nieuws

Column: Ommekeer

Column: Ommekeer

Soms kan het ineens omslaan. Dat is voetbal. Maandagavond gebeurde dat in de slotfase van de wedstrijd tussen Duitsland en Oranje. En nog geen jaar geleden was de toestand waarin Oranje verkeerde, om te huilen. Maar ineens is de ommekeer daar en is er weer hoop en optimisme. De jonge veulens dartelen opponenten van grote naam en status onder de voet, de ervaren spelers gaan mee in de euforie.

FC Twente bevindt zich in dezelfde situatie als Oranje een jaar geleden. Kommer en kwel. Kan het in de Grolsch Veste ook ineens omslaan? Ja, waarom eigenlijk niet, want zo is voetbal. Echter, of de Tukkers over niet al te lange tijd een vergelijkbare opmars kunnen gaan maken als Oranje, mag je betwijfelen. Omdat de belangrijkste randvoorwaarden niet op orde zijn. Marino Pusic (foto) is geen Ronald Koeman. De Achterhoeker is aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bezig, Koeman heeft zo’n functie al meermaals vervuld in binnen- en buitenland. Ik twijfelde bij de benoeming van Pusic meteen al of hij de juiste man was op het juiste moment. Hij oogt evenwichtig, intelligent en is een prettig mens, zo hoor ik van verschillende kanten. Echter als je hem aanstelt met als opdracht z.s.m. terug te keren naar de eredivisie, leg je hem ineens een berg verantwoordelijkheid op de nek. En dat terwijl hij dus behoorlijk onervaren is.

Ook de selectie is niet op orde. Tegen de Eagles was de FC beter. Liefst 30.000 mensen zagen dat de winnaar uit Deventer slechts drie keer dichtbij een treffer was. De thuisclub was dat negen keer, maar ontbeert scorend vermogen. De blunder van Ricardinho vlak voor de rust kon niet meer hersteld worden. Wout Brama werkte voor drie, onderbrak aanvallen van de Eagles, gaf af en toe prachtige passes, maar hij kan het niet alleen. De overijverige Matthew Smith trof ook geen blaam en zo zijn er nog een paar die een voldoende scoorden en toch lukt het niet meer de laatste tijd.

Aitor Cantalapiedra Fernández is een aardige voetballer. Hij werkte hard zondag, hij is snel en technisch, passeert makkelijk, scoorde al een paar aardige goals, maar een effectieve eindpass produceren, lukte hem weer niet. Nagenoeg iedere bal uit een voorzet of pass in de richting van het doelgebied, kwam niet bij een medespeler aan. De aanvallers faalden, mede door de zwakke voorzetten en eindpasses van Aitor.

[google]

Ik voel de twijfel over het welslagen van de eventuele promotie van de FC van alle kanten. Zondag in het stadion, tijdens de wedstrijd en erna, gisteren in enkele gesprekken met mensen die zondag ook in de Veste zaten. Al die mensen willen FC Twente op de nummer 1 positie zien staan en veel geduld hebben ze niet. Maar de FC zakt weg. Betere spelers erbij kopen/huren in de winterstop? Dat zal inderdaad moeten. Maar is het geld er wel? Welke spelers dan? Nog meer zogenaamde aanwinsten uit Latijnse landen? Nee toch, hoop ik.

Nog één klacht over afgelopen zondag. Bij de sponsorgroep Gouden Talenten in de Hatrans Plaza was het na afloop vol. Er kwam volgens afspraak een speler. De volle zaal hoopte op Brama of anders Drommel of Bijen. Niet dus. Het werd reservekeeper Jeffrey de Lange. Hij zou geïnterviewd worden door Jan Bruins, maar dat lukte niet, omdat de geluidsinstallatie kapot was. Ook dat zijn randvoorwaarden die in orde moeten zijn bij een club die als de wiedeweerga terug wil naar het linker rijtje van de eredivisie.

Gijs Eijsink
Twentesport

Foto: Pro Shots

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties