Nieuws

Column: déjà vu

Column: déjà vu

Afgelopen week had ik ernstig last van een déjà vu. Ik meende stellig te weten dat ik een aantal gebeurtenissen al eerder in dezelfde setting had meegemaakt. Te beginnen met de rellen tijdens en na afloop van FC Utrecht- FC Twente en met name de reacties daarop van de direct betrokkenen. Ik noem even achtereenvolgens: de politie in Utrecht, die vond dat nu de grens was bereikt. Diverse politici, die lieten weten dat de nieuwe voetbalwet lang niet streng genoeg was en dus aangepast moest worden en dat burgemeesters deze wet ook veel strin*genter zouden moeten toepassen.

De burgemeester van Utrecht, die liet weten dat het eigenlijk de schuld van de supporters van FC Twente was. En FC Twente dat aangaf dat de Utrecht- supporters begonnen waren met vuurwerkgeluiden en dat zij pas daarna met het afsteken van vuurwerk waren begonnen.
Die laatste opmerking doe ik maar af als een vergissing. Daar heeft iedereen wel eens recht op.
Want als dat niet het geval is moet ik toch ernstig twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de zegsman.

Hij geeft immers impliciet aan dat de supporters van Twente niet met vuurwerk gegooid zouden hebben indien er van de kant van FC Utrecht alleen sinterklaasliedjes gezongen zouden zijn.
Waarom dan wel vuurwerk meegenomen? Helpt natuurlijk wel als je je identificatiekaart of paspoort bent vergeten, want dan weet iedereen natuurlijk onmiddellijk dat je uit de vuurwerkstad komt.

Overigens terzijde: gelet op de hoeveelheid vuurwerk die al vanaf eind november in Enschede wordt afgestoken vraag ik me in gemoede af hoe het met het handhavingsbeleid van de sterke arm staat. Niet dus, kennelijk.

Terug naar de burgemeester van Utrecht die even dacht dat hij nog Tweede Kamerlid was en alleen maar iets hoefde te roepen zonder verantwoordelijkheid te dragen. Het was de schuld van de supporters van FC Twente. Dat was geen vergissing, dat was een ernstige misser van een gezagsdrager die de plank ook anderszins wel eens misslaat. Hij is nog steeds verantwoordelijk voor de openbare orde en dus ook voor de inschatting van zijn korpschef dat deze wedstrijd niet ingeschaald hoefde te worden als risicowedstrijd.

Hoe dom kun je zijn? Na afloop van de bekerwedstrijd in het vorige seizoen tussen beide clubs in Enschede werden enkele reservespelers van FC Utrecht belaagd of aangevallen door fans van FC Twente. Dat wordt niet vergeten.
Ik vraag mij echt af hoe deze beslissing tot stand is gekomen: geen overleg tussen de politie Utrecht en die van Enschede?

Ondenkbaar. Incidenten van voorgaande jaren worden immers met graagte aangegrepen om combi-vervoer of andere nog zwaardere maatregelen af te kondigen. Zou de nieuwe politiewet van Opstelten dit hebben voorkomen?
Blunder van Aleid Wolfsen dus, en niet de eerste.

Dan de politiek. Na de veldslag in Beverwijk (1997) moest er volgens de politiek wat gebeuren. Zo kon het niet langer. Er werd een stuurgroep met een dure naam ingesteld. Kort samengevat als ‘bestrijding voetbalvandalisme’.

Michael van Praag en ondergetekende mochten er namens de KNVB zitting in nemen. In de beginfase waren natuurlijk de clubs de gebeten hond in de ogen van de overheid en ook wel terecht.
Maar nadat de clubs een inhaalslag hadden gemaakt op het gebied van veiligheid en publieksbeleid, die heel veel geld kostte, was het woord aan de overheid.

KNVB en clubs bleven vragen om strenger optreden tegen hooligans, zulks naar Engels voorbeeld. De politiek bleef echter langs de zijlijn staan en gedroeg zich zo nu en dan, als er weer een incident met supporters was geweest, als die ouders die zich met de wedstrijdleiding bemoeien. U kent ze vast wel: veel schreeuwen en niet erg zinvol.

In 2007 was de KNVB het eindelijk beu en stelde met de Vrije Universiteit uit Amsterdam zelf een voetbalwet samen die ten langen leste in 2010 werd aangenomen, nadat de politiek die wet met het schaamrood op de kaken had overgenomen.

Na FC Utrecht-FC Twente riep de politiek vol overtuiging dat de wet moest worden aangescherpt, naar Engels model.

Dat riep de KNVB dus al in 1997!

Henk Kesler

Bestel nu de FCTwente.NU wandkalender 2012, klik hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties