Nieuws

Doorbraak: IFAB staat videoscheidsrechter definitief toe

Doorbraak: IFAB staat videoscheidsrechter definitief toe

De internationale spelregelcommissie van het voetbal IFAB staat het gebruik van de videoscheidsrechter definitief toe. Dit betekent dat de voetbalbonden en competities van de verschillende landen gebruik mogen maken van het systeem. Hiervoor moest eerder dispensatie worden aangevraagd.

Verscheidene media melden over de bekendmaking van de IFAB. De KNVB maakte tijdens het bekertoernooi gebruik van de zogenoemde Video Assisted Referee (VAR). Dat de VAR geen waterdicht systeem is, bleek tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en SC Cambuur in de kwartfinale van het toernooi. Een overduidelijke handsbal door een speler van de Friezen werd na analyse van de beelden niet als overtreding gezien.

Bovenstaande fout blijkt tot 2% van de gevallen te behoren. De IFAB testte het systeem en concludeerde dat 98% van de beslissingen correct werd genomen met behulp van VAR.

[google]De commissie wil echter niet dat er voor ieder wissewasje naar de videoscheidsrechter wordt gewezen. IFAB ziet graag dat de videoscheidsrechter enkel beslissingen over rode kaarten, strafschoppen en doelpunten beoordeelt.

Voorzitter van de FIFA Gianni Infantino vindt dat hij het systeem niet verplicht kan stellen door de hoge kosten die eraan verbonden zijn. Desalniettemin is hij groot voorstander van het systeem. De UEFA trappelt nog niet voor de invoering van het systeem. Men gebruikt de VAR niet tijdens het Champions League toernooi van volgend jaar.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties