Nieuws

Video: Douglas officieel Nederlander

Video: Douglas officieel Nederlander

Douglas is genationaliseerd tot Nederlander. Woensdagmiddag ontving Douglas op het stadhuis in Enschede uit handen van de burgemeester het bewijs van Nederlanderschap, waarmee de naturalisatieprocedure is afgerond. Vervolgens legde hij de verklaring van verbondenheid af, waarmee hij beloofde de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. De verklaring werd afgenomen door burgemeester Peter den Oudsten. Hiermee rondde Douglas zijn naturalisatie af en kan hij een Nederlands paspoort aanvragen.

Douglas kwam op 24 augustus 2007 in dienst bij FC Twente. Een week later, op 31 augustus, werd hem een tewerkstellingsvergunning verleend op basis van het voldoen aan het kwaliteits- en inkomstencriterium. Nu, ruim vier jaar later, mag hij zich officieel Nederlander noemen. “Ik voel me ook echt Nederlander,” aldus de hoofdrolspeler zelf direct na het afleggen van de verklaring. Na de woorden ‘dat verklaar en beloof ik’ van Douglas was het officieel Nederlanderschap beklonken.

Douglas erg blij

Douglas was erg verheugd dat het traject was afgerond. “Ja, absoluut, ik ben er heel blij mee. Ik wilde dit dolgraag om dezelfde nationaliteit te hebben als mijn vriendin en mijn dochter. Ik heb lang moeten wachten, maar kan nu echt mijn paspoort aan gaan vragen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ook mijn familie gunt mij dit, ik heb hierover natuurlijk met hun gesproken. Ze hebben me gezegd dat ik dit moet doen als ik het graag wil.”

Nationale team

Een van de aanwezigen woensdagmiddag was Hans Jorritsma, teammanager van het Nederlands Elftal. “Hij heeft me mede namens bondscoach Bert van Marwijk gefeliciteerd,” aldus Douglas na afloop. Het Nederlanderschap betekent nog niet dat Douglas direct uit zou mogen komen voor het Nederlands Elftal, indien bondscoach Van Marwijk hem zou willen oproepen. In het reglement van de FIFA worden strenge eisen gesteld aan de mogelijkheid om op grond van een nieuwe nationaliteit te kunnen deelnemen aan bindende wedstrijden van het desbetreffende land.

Een van de eisen waaraan voldaan moet worden is dat de speler vijf jaar onafgebroken in Nederland woont. Dat is het geval in september 2012, waardoor hij vanaf dat moment in ieder geval speelgerechtigd is. Het is wel mogelijk een procedure op te starten bij de FIFA om dispensatie aan te vragen voor de regel, zodat hij eerder kan uitkomen voor het nationale team. Zonder deze dispensatie kan Douglas niet opgeroepen worden voor het Nederlands Elftal.

Het traject is voor Douglas daarom nog niet afgesloten. Samen met de KNVB wil hij graag de procedure opstarten om de dispensatie te krijgen en zodoende beschikbaar te zijn voor het spelen van wedstrijden voor Nederland. “Dat wil ik proberen en ik hoop dat er dispensatie wordt verleend. Het was twee jaar geleden bij het WK al een droom om ooit deel uit te mogen maken van het Nederlands Elftal, die droom heb ik nog steeds.”

bron: fctwente.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties