Nieuws

Estadio Santiago Bernabeu (Real Madrid)

Estadio Santiago Bernabeu (Real Madrid)

Estadio Santiago Bernabeu

Bijnaam: El Bernabeu
Plaats: Madrid, Spanje
Capaciteit: 80.354
Geopend: 14 december 1947
Eigenaar: Real Madrid
Bespelers: Real Madrid

De eerste steen van het huidige Bernabéu-stadion werd gelegd anno 1944. Op 22 juni 1944 verkregen Santiago Bernabéu en Rafael Salgado een kredietlening van de 'Banco Mercantil e Industrial', waardoor de bouw van de tempel kon starten. Ruim drie jaar werd er gewerkt vooraleer het stadion klaar was. Op 14 december 1947 werd de openingswedstrijd afgewerkt tegen het Portugese OS Belenenses. Real Madrid speelde toen in het modernste stadion op de aardbol.

Toen het in 1954 voor het eerst werd uitgebreid, was het ook het grootste voetbalstadion ter wereld. En het was precies Santiago Bernabéu die met zijn geloof en voor die tijd vooruitstrevende visie wist hoe dit project tot iets groots kon uitgroeien. Zijn stadionproject, uitgetekend door de architecten Muñoz Monasterio en Alemany Soler, bevolkte naarmate de tijd vorderde steeds meer Madridista. Real Madrid werd een uitstekend ideaal voor veel mensen uit de Spaanse hoofdstad. Dankzij de tomeloze inzet en het schitterende management van Don Santiago Bernabéu werd Real met zijn nieuwe en glansrijke stadion een wereldinstituut.

Niet voor niets is Bernabéu sindsdien hét icoon van de club. Naast het bovengenoemde haalde hij tijdens zijn strikte bewind, tussen 1943 en 1978, een ongekend aantal prijzen naar Bernabéu. 16 keer Spaans landskampioen en 5 keer de Copa del Rey. Niks in vergelijking met de zes zeges in de Europabeker I, de huidige Champions League.

Het Santiago Bernabéu Stadion was al gastheer van een indrukwekkende reeks sport- en sociale evenementen. Het eerste hoogtepunt was uiteraard de organisatie van de tweede finale van de Europabeker I. Uiteraard, omdat Real in eigen huis de Italianen uit Firenze met lege handen huiswaarts stuurde (2-0). Doelpunten van de onfortuinlijke en in de geschiedenis gegrifte spelers Alfredo Di Stefano en Francisco Gento. In 1977 werd een indrukwekkende herdenkingsplechtigeheid gehouden ter ere van het 75-jarig bestaan van Real Madrid. Vijf jaar later werd er ook de finale van het WK gespeeld, tussen Italië en West-Duitsland (3-1).

De tweede renovatie van enig aanzien kwam er naar aanleiding van de wereldbeker in Spanje in 1982. Gevolg was dat het aantal zitjes werd teruggeschroefd tot plus minus 90.000. De wedstrijden in poule B tussen het gastland, Engeland en Duitsland werden er betwist, net als de finale.

Tien jaar later werd zowel de binnenkant als de buitenzijde van de tempel aangepakt. Er werden weer plaatsen bijgemaakt, wat de capaciteit op 106.500 bracht. De merkwaardige ingang met de torens op de vier hoeken van het stadion werd toen gebouwd. De zoveelste capaciteitstoename leidde tot een harde strijd met aartsvijand FC Barcelona, over wie nu het meeste aantal toeschouwers kon 'herbergen'. Voor de Madridista was het een serieuze klap in het gezicht toen de UEFA tijdens het seizoen 1998-'99 verplichtte om alle staanplaatsen om te vormen tot zitjes. De capaciteit van het Bernabéu-stadion maakte een spectaculaire tuimeling.

Slechts 74.300 fans konden hun favoriete team nog ter plaatse naar de overwinning schreeuwen. Een nieuwe renovatie van de oostkant moest de capaciteit lichtjes laten stijgen tot net boven de 80.000. Een opsteker was dan weer dat de Europese Voetbalbond UEFA Bernabéu eindelijk kroonde tot een vijfsterrenstadion.

Bron: www.realmadridcf.nl

[nggallery id=101]

[youtube]0VMFqyYCgC4[/youtube]

[youtube]wvQnjOJMge0[/youtube]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties