Nieuws

Helsingborgs IF: FC Twente treft stugge ploeg met weinig Europese ervaring

Helsingborgs IF: FC Twente treft stugge ploeg met weinig Europese ervaring

Steve McClaren neemt het met FC Twente op tegen het Zweedse Helsingborgs IF in de Europa League. Levante UD en Hannover 96 maken ook deel uit van Groep L. Soccernews analyseerde alvast de aanstaande opponent van de Twentenaren.

De stad

Helsingborg ligt in de meest zuidelijke provincie van Zweden, Skåne län. De stad telt ruim 97.000 inwoners en die zijn verdeeld over 3763 hectare. De havenstad is één van de oudste steden in het huidige Zweden, vroeger maakte het deel uit van Denemarken. Voor twee voetballers met een verleden in de Eredivisie is Helsingborg de geboortestad. Henrik Larsson en Andreas Granqvist kwamen in het Skåne-landschap ter wereld.

De club en de competitie

Helsingborgs Idrottsförening, kortweg Helsingborgs IF of HIF, werd op 4 juni 1907 opgericht na een fusie tussen Svea Helsingborg en Svithiod Helsingborg. Åge Hareide leidt momenteel de eerste ploeg, die haar thuiswedstrijden in het Olympia Stadion speelt. In de historie van Di Röe werd zesmaal de landstitel gewonnen, voor het laatst in 2011. In 1941 zorgde Helsingborg voor een unicum, door als eerste Zweedse club de dubbel te pakken.

HIF komt uit in de Allsvenskan, de competitie die in 1924 is opgericht. Het voetbalseizoen van de Allsvenskan begint sinds 1959 in het voorjaar en eindigt in de herfst. Dit heeft te maken met het koude klimaat van Zweden. Helsingborgs IF staat momenteel zesde op de ranglijst met 39 punten uit 25 wedstrijden. Er staan nog vijf wedstrijden op het programma met een achterstand van tien punten om de nummer één, IF Elfsborg.

Het stadion

Voor eigen publiek speelt Helsinborgs IF in Olympia, de voetbalarena die al sinds 1898 bestaat. De arena is zes keer verbouwd, voor het laatst in 1997. Momenteel biedt het stadion plaats aan 17.100 toeschouwers. Het grootste evenement wat heeft plaatsgevonden in Olympia is het Wereldkampioenschap in 1958.

Het team

Coach Hareide heeft de beschikking over één Zweedse international. Doelman Pär Hansson speelde twee keer in de nationale ploeg van Zweden en is bij HIF aanvoerder. De meeste spelers uit de selectie zijn Zweeds, vier spelers zijn geboren buiten Europa. Er staat ook een oude bekende uit de Eredivisie onder contract bij de club uit Helsingborg. Middenvelder Rachid Bouaouzan speelt sinds 2010 in de havenstad. In 2011 veroverde hij de landstitel en hij mocht ook tweemaal de Zweedse beker in de lucht houden, evenals de Zweedse Supercup.

In Europa

De Zweden hebben in Europa geen grote resultaten geboekt. Vorig seizoen was het Belgische Standard Luik te sterk in de play-offs. In het seizoen 2007/2008 ontmoette Helsingborg in de toenmalige UEFA Cup het Nederlandse PSV. De Eindhovenaren wonnen twee keer in de derde ronde. Eén keer kwam de Zweedse ploeg uit op het allerhoogste niveau in Europa. In het seizoen 2000/2001 werd voor de groepsfase Internazionale verslagen. De groep met Bayern München, Paris Saint-Germain en Rosenborg BK was echter te sterk, waardoor het Champions League-sprookje kort duurde.

Verwachting

De Zweedse competitie staat minder hoog aangeschreven dan de Eredivisie en ook de Europese ervaring is niet in het voordeel van Helsingborg. Ondanks dat de ploeg van McClaren een uitwedstrijd speelt, moet een overwinning haalbaar zijn. Een makkelijke opgave zal het niet worden, want de Zweedse speelwijze staat bekend als stug. FC Twente moet dus hard werken om een zege binnen te slepen.

Bron: Soccernews

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties