Nieuws

Matchfixing officieel vastgesteld in Nederland

Matchfixing officieel vastgesteld in Nederland

De KNVB heeft op haar website bekend gemaakt dat er voor het eerst is bewezen dat er matchfixing heeft plaatsgevonden in Nederland. De bond heeft bewijzen dat voormalig Willem II speler Ibrahim Kargbo in het verleden een afspraak heeft gemaakt met matchfixer Wilson Raj Perumal. Het betrof de wedstrijd FC Utrecht - Willem II in het seizoen dat FC Twente kampioen werd.

Uit e-mailconversaties tussen Kargbo en Perumal blijkt dat Kargbo 25.000 euro aangeboden heeft gekregen om de wedstrijd te manipuleren. In de mailing geeft Kargbo aan dat de aanvoerder destijds Michael Aerts en nog een derde speler mee zouden werken. Willem II verloor de wedstrijd, maar niet zoals af was gesproken met twee doelpunten verschil. Volgens Perumal was de fix dan ook mislukt.

Door de mailing is bewezen dat er afspraken zijn gemaakt om de wedstrijd te beïnvloeden. Toch kunnen de spelers niet meer worden vervolgd door de tuchtcommissie. De derde speler is nog altijd onbekend, om Aerts te vervolgen is er onvoldoende bewijs en Kargbo is geen lid meer van de KNVB.

[google]Kargbo wordt ook verdacht van het manipuleren van wedstrijden van het nationale team van Sierra Leone. Ook staat de benefietwedstrijd op 14 november 2009 tussen Willem II en Sierra Leone als verdacht aangeschreven. Deze wedstrijd vond plaats op initiatief van Kargbo en Perumal was betrokken bij de organisatie. Ondanks onvoldoende bewijs stelt de Integriteitseenheid vast dat Kargbo en Perumal de benefietwedstrijd waarschijnlijk organiseerden om deze te manipuleren voor gokdoeleinden.

Omdat de KNVB Kargbo niet meer kan vervolgen heeft het de rapporten doorgestuurd naar de UEFA en de FIFA. In Nederland is hij niet meer welkom en kan hij nooit meer een functie bekleden als voetballer, trainer of een andere functie binnen het voetbal.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties