Nieuws

Nul weer heilig voor FC Twente

Nul weer heilig voor FC Twente

De lijfspreuk van de vorige FC Twente trainer Co Adriaanse, die altijd zei liever met 7-6 dan met 1-0 te winnen, lijkt in de Grolsch Veste inmiddels een echo uit een ver verleden. De huidige voetbalbaas, Steve McClaren, heeft in zijn visie het begrip ‘clean sheet’ centraal staan en dat is te merken. De Engelsman toonde zich na de sobere 1-0 zege van zijn ploeg op FC Utrecht – alweer de derde minimale zege sinds de winterstop – een tevreden man.

„Ik ben blij met negentig procent van de wedstrijd. Jammer dat het op het einde zo moeilijk werd. Maar we wisten vooraf, dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, ook omdat FC Utrecht goed heeft gespeeld tegen Ajax, PSV AZ”, reageerde McClaren.

Met de komst van de Engelsman is het er zowel op het veld als achter de microfoon bij de persconferenties niet spectaculairder op geworden in de Grolsch Veste. Adriaanse beschouwt voetbal in de eerste plaats als entertainment, terwijl bij McClaren in alles het resultaat voorop staat. Waar FC Twente onder zijn voorganger in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht nog een voetbalshow op de mat legde (2-6), was de zege ditmaal zakelijk, al had de thuisploeg met name na rust genoeg kansen om de score op te voeren.

Verdedigend gaf FC Twente – met Rasmus Bengtsson centraal achterin als solide vervanger van de geschorste Peter Wisgerhof – opnieuw weinig weg. De tweede goal bleef echter uit en daarom mocht FC Utrecht blijven hopen. Een nieuwe Utrechtse stunt kwam zelfs binnen handbereik toen slordig balverlies van Leroy Fer een vrije doortocht aan Nana Asare gaf, maar de Ghanees trof de paal. Zoals FC Twente in de hectische slotfase nog een keer goed wegkwam, toen een kopbal van invaller Mike van der Hoorn via de kluts op de lat kwam.

„McClaren zegt altijd: ‘met clean sheets win je titels’”, besefte Willem Janssen het belang van de nul. „Het is onze grote kracht, dat we achterin heel degelijk zijn. Daar begint het allemaal. Als wij allemaal onze taak uitvoeren, is het voor tegenstanders heel moeilijk om tegen ons te scoren. En voorin hebben we voldoende kwaliteit om elke wedstrijd minimaal één goal te maken. Dat is de basis, die FC Twente ook in het kampioensjaar had.”

Janssen: „PSV en Ajax spelen veel opener en daarom zijn hun wedstrijden af en toe sprankelender. We willen nog altijd de wedstrijd domineren, maar we hebben nu minder uitschieters naar beneden dan voor de winterstop, omdat de organisatie beter staat”, aldus Janssen. „En de kansen die we weg geven, zoals tegen Heracles en die ene grote kans tegen FC Utrecht, ontstaan door fouten van onszelf. Die moeten er nog uit. Dan gaan we heel ver komen.”

Ook Janssen kreeg in de tweede helft een grote kans om de score uit te breiden, maar FC Utrecht-doelman Roberto Fernandez stopte de hard ingeschoten bal met de voet. „Mijn eerste doelstelling voor na de winterstop was om wedstrijden te spelen en basisspeler te worden en dat gevoel begin ik steeds meer te krijgen. Daar bovenop wil ik belangrijk zijn voor de ploeg met assists en doelpunten. Daar was ik dit keer weer dichtbij, maar ik had de bal hoger in moeten schieten.”

Via een goed uitgespeelde aanval vlak voor rust kon FC Twente-spits Luuk de Jong na een assist van de opgekomen rechtsback Tim Cornelisse de thuisploeg op voorsprong brengen. De uiteindelijk winnende treffer was alweer de negentiende eredivisiegoal van De Jong dit seizoen. In het seizoen 1999/2000 had FC Twente voor het laatst een Nederlander onder contract staan die zoveel scoorde: Jan Vennegoor of Hesselink.

De Jong: „Ik kijk eigenlijk vooral naar de topscorerslijst van nu. Het zou heel leuk zijn om topscorer te worden, maar ik ga niet met die intentie de wedstrijden in. Voor mij blijft voorop staan om met het team te winnen, maar ik weet wel, dat de grote clubs vooral kijken naar de spitsen die doelpunten maken. De grootste droom is om mee te blijven doen om het kampioenschap. We zijn bezig aan een goede serie, alleen blijft die nederlaag tegen Heracles balen. Als we die wedstrijd ook hadden gewonnen, hadden we er nu heel goed voorgestaan.”

Ondanks die zeperd heeft FC Twente de titelkansen nog altijd in eigen hand, beseft McClaren. „Dit is een heel belangrijke overwinning. We doen nog volop mee om het kampioenschap. Ik kijk uit naar volgende week, want dan wacht er een mooie wedstrijd tegen PSV.”

Bron: Telegraaf


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties