Nieuws

Opmerking Mertens (#danvaltdries) werkte als olie op het vuur

Opmerking Mertens (#danvaltdries) werkte als olie op het vuur

Artikel uit de TCTubantia 05-03-2011

Na de vierde goal in de eerste helft hadden de spelers van FC Twente elkaar vol ongeloof aangekeken: ‘Wat gebeurt hier? Staan we echt met 4-0 voor?’ Net na de bizarre 6-2 zege op concurrent PSV wordt er nog steeds hoofdschuddend gelachen door de Tukkers. Behalve door Douglas, die kreeg rood. De topper verliep in ieder geval totaal anders dan iedereen vooraf had verwacht.

PRIKKELENDE TEKSTEN VOORAF
Willem Janssen moet er na het duel om lachen: de woorden van PSV- trainer Fred Rutten voorafgaand aan de topper tegen FC Twente. De middenvelder scoorde twee keer in Eindhoven: de tweede en de zesde Twentse goal. Terwijl Rutten vrijdag zijn verwachting uitsprak dat de Tukkers de boel op slot zouden gooien en de wedstrijd niet zo spectaculair zou worden als die van vorige week tegen Feyenoord. PSV’er Dries Mertens liet zich na het duel tegen de Rotterdammers (3-2 zege PSV) ontvallen dat het ‘de kampioenswedstrijd’ was geweest.

Hij scherpte met die woorden het gemoed van een groep mannen in Enschede. „Je proefde bij ons echt dat we het tegendeel wilden bewijzen. Zij maakten ontzettend veel fouten, die hebben wij stuk voor stuk afgestraft. PSV benoemde zichzelf de laatste tijd tot absolute titelfavoriet, wij konden lekker in de underdogpositie kruipen. En elke opmerking van de tegenstander kan iets extra’s met je doen. Als Mertens zoiets zegt, denken wij: dat zullen we nog weleens zien.” Hij grijnst: „Blijkbaar was het onze dag vandaag.”

ONGELOOF: VIER GOALS
Dancemuziek schalt uit de speakers, locatie van het feest: de kleedkamer van FC Twente. Terwijl de spelers van de thuisploeg met het hoofd naar beneden afdruipen of met stoom uit de oren (Wilfred Bouma) de media te woord staan, trekken de Tukkers swingend het reispak aan. Ze hebben net uitgelopen, zodat ze vandaag (maandag) vrij kunnen zijn. Nooit eerder in de historie incasseerden de Eindhovenaren voor rust vier goals, een unicum dus voor beide partijen. „We keken elkaar bij de 2-0 al aan… Zo van: gebeurt dit echt?

Toen was het 4-0 en schudden we vol ongeloof het hoofd”, lacht kersverse international Ola John, die met een mooi doelpunt zijn gouden periode voortzet. „Ik zag dat er trammelant was in het supportersvak van PSV. Dat snap ik ook wel, zij moeten kampioen worden, wij niet. Het was uiteindelijk 6-2… Toch? Ik kan het nu ook nog amper geloven. Dat verwacht je toch niet als je naar Eindhoven rijdt? Dan denk je eerst aan een gelijkspel. Ons geeft het een ongelooflijke boost richting het duel tegen Schalke. We zijn mentaal veel sterker geworden, maar we moeten nu niet met ons hoofd in de wolken gaan lopen.”


ONGELOOF 2: DOUGLAS ROOD
Trainer Steve McClaren blaast met de drie punten op zak de laatste stress uit zijn wangen. De tweede helft was vijf minuten onderweg in Eindhoven en Twente stond met 4- 0 voor toen Douglas de fout inging. Hij gaf Ola Toivonen een tik en zag rood opdoemen. Weer Douglas. Het was al de vijfde keer dat hij in zijn vijfjarige carrière bij FC Twente van het veld werd gestuurd en dat is een nieuw record.
Erik ten Hag, assistent bij PSV, was de vorige recordhouder. Hij werd in zijn tijd als speler van FC Twente vier keer met rood weggestuurd, alleen deed hij er negen jaar over.

Stampend stond Douglas even later voor een beeldscherm, zijn team had het moeilijk en hij was daar de oorzaak van. „Ik heb het nog niet gezien, maar als de kaart terecht is, dan is het oliedom”, zegt aanvoerder Peter Wisgerhof.
„We stonden met 4-0 voor, hoefden het alleen nog uit te spelen.

Een rode kaart was de enige mogelijkheid om van deze wedstrijd nog een echte wedstrijd te maken.
En dat gebeurde dus… Dat is een smet op de middag. Bij ons overheerst natuurlijk de vreugde, maar Douglas vierde het feest net niet heel uitgelaten mee.”
De speler wil zelf niets zeggen, maar laat zich net voor hij de bus instapt ontvallen: „Ik deed toch niets?” Daar zal de tuchtcommissie van de KNVB ongetwijfeld anders over denken. Willem Janssen mist net als hij de volgende wedstrijd tegen NEC. Hij kreeg tegen PSV alweer zijn vijfde gele kaart van het seizoen. „Daar baal ik van. Voor mijn positie is het eigenlijk niet normaal om vijf keer geel te krijgen. Ik denk dat ik me voor de winterstop te vaak heb willen bewijzen.”

DE SPRINT VAN FER
Hij hoorde niets, alleen gesuis in zijn oren. Voor de middellijn zette Leroy Fer een sprint in, die voor de goal van PSV- keeper Isaksson eindigde. Hij dook in gaten en liet twee man achter zich. „Het was 4-1 voor ons, maar PSV speelde feller en leek een opleving te krijgen. Ik rende en dacht: die moet erin. Ik zag alleen de goal voor me, verder niets.” Zijn grijns is groots, Fer deed wat hij wenste en maakte de 5-1. „Dit is een mooie dag.”

Niet voor PSV. Buiten het Philips Stadion is het onrustig. De ME is met man en macht uitgerukt om de gemoederen te sussen en beveiligers moeten de spelers en trainers van PSV naar hun auto’s brengen. Fer verzucht: „De ene keer sta je aan de goede kant, de andere keer niet. Maar wat ben ik ongelooflijk blij dat ik nu bij FC Twente speel.”
Het duurt ruim twintig minuten voor de eigen spelersbus het stadion veilig kan bereiken en de Tukkers zelf aan de terugreis kunnen beginnen.

PRIKKELENDE TEKSTEN ACHTERAF
Met 6-2 winnen van PSV brengt hoge verwachtingen met zich mee, beseffen de spelers van FC Twente. „We hebben vandaag een mentale tik uitgedeeld”, vindt Wisgerhof. „Maar we moeten nog een inhaalduel spelen tegen De Graafschap, dat moeten we winnen, anders wordt deze prestatie weer teniet gedaan. We luisteren naar McClaren, die doceert dat het aankomt op de laatste vijf wedstrijden. Maar laat ik het zo stellen: dit zijn hele leuke weken.” Ola John herhaalt die woorden, Willem Janssen ook. Prikkelende teksten?

Niet zolang de Engelsman trainer is in Enschede.

Bron: Tubantia

#danvaltdries na afloop bij de NOS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties